נאשם: דניאל צרפתי ירצה 9 חודשי עבודת שירות

בית המשפט הגיע להסדר טיעון עם מהנדס העירייה לשעבר, דניאל צרפתי שנמצא כנאשם המרכזי בפרשת הולילנד | לפי ההסדר: צרפתי ירצה 9 חודשי עבודות שירות בגין מעשיו ובנוסף, נגזר עליו מאסר על-תנאי וקנס של 325 אלף שקל
רימון

מהנדס עיריית בית שמש לשעבר, דניאל צרפתי (70), הנאשם המרכזי בפרשיית השחיתות בעיריית בית שמש המכונה "הולילנד בית שמש", ירצה 9 חודשי עבודות שירות בגין הרשעתו בעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, עבירות תכנון ובנייה ועבירות נוספות, במסגרת יחסים מושחתים עם יזמי נדל"ן. העונש ניתן על-ידי השופט נמרוד פלקס מבית המשפט המחוזי בירושלים במסגרת הסדר טיעון אליו הגיע צרפתי עם פרקליטות מחוז ירושלים.  

נציג הפרקליטות, עו"ד זוהר גיאת, אמר בדיון שהתקיים ביום ראשון האחרון כי "אלמלא מצבו הרפואי של הנאשם, עמדתנו הייתה שונה לחלוטין". גיאת הוסיף כי נוכח הלכת לופליאנסקי, לפיה ניתן לחרוג ממתחם העונש משיקולי צדק, בפרקליטות השתכנעו להסכים לעבודות שירות. שיקול נוסף שהביא את הפרקליטות לסטות מרף הענישה המקובל הוא חיסכון בזמן של התדיינויות ארוכות ופתיחת הדלת להסדרים ל-20 הנאשמים הנוספים בתיק, כך לדברי התובע גיאת.

נטלי נקש

"דניאל צרפתי (70), הנאשם המרכזי בפרשיית השחיתות בעיריית בית שמש המכונה 'הולילנד בית שמש', ירצה 9 חודשי עבודות שירות בגין הרשעתו בעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, עבירות תכנון ובנייה ועבירות נוספות"

השופט נמרוד פלקס קבע כי רף הענישה בעבירות בהן הורשע צרפתי גבוה משמעותית מעונש של עבודות שירות, אך "בשים לב למצבו הרפואי של הנאשם, אשר למגינת-הלב בעטיו קיים חשש כבד שגזירת עונש מאסר בפועל משמעותי בהתאם לרף הענישה הנוהג במקרים הללו, יוביל למצב בו הנאשם יסיים את חייו מאחורי סורג ובריח".

השופט הסתמך על חוות-דעת רפואיות לפיהן מאסר בפועל יוביל לקיצור משמעותי של תוחלת חייו של צרפתי.

צרפתי ירצה 9 חודשי מאסר בבית החולים "הגליל" בנהריה מספטמבר הקרוב. בנוסף, נגזר עליו מאסר על-תנאי וקנס של 325 אלף שקל. בית המשפט הורה על חילוט של טבעת זהב משובצת 8 יהלומים ואבני חן, שרשרת זהב לבן משובצת יהלומים וזוג עגילי זהב לבן משובצים ב-40 יהלומים ואבן ורודה.

השתלשלות האירועים

במאי 2018 התפוצצה פרשת השחיתות בעיריית בית שמש. דמויות מוכרות בקהילה החרדית של העיר נעצרו במפתיע – בהן גורמים בכירים בעירייה, יזמי נדל"ן מקומיים ומאכערים ידועים. בדצמבר 2021 הוגש כתב אישום נגד שורת נאשמים, בהם צרפתי.

בלב כתב האישום – הקמת פרויקט נדל"ן בשווי מיליוני שקלים ברחוב שפת אמת בבית שמש, בו הקבלן מיכאל בן דוד, והיזמים מרדכי קניג ועו"ד אירית מרציאנו תכננו ככל הנראה להקים כאמור בניין למסחר ולמגורים ולקדם את הפרויקט באמצעות מוסדות התכנון המקומיים, כדי להימנע מדרישות הכרוכות בשינוי תב"ע. לפי החשד, היזמים הציגו מצג שווא לפיו ייבנה מוסד תורני, בהתאם לייעוד על פי התב"ע. בשלב השני תיכננו לבנות ולמכור דירות.

לאחר מכן, נמכרו הזכויות בשטח ליזם לייב ולדמן, שלפי החשד הקים את המבנה בניגוד להיתר, ותוך מכירת דירות יחד עם עו"ד אייזנשטיין לחסידי סאטמר. העסקן יצחק רבר נחשד בתחילה במתן טובות הנאה, שלא בקשר לפרויקט בשפת אמת, לצורך קידום פרויקטים בהם טיפל. לאחר השימוע שונה החשד.

מבנה המחלוקת המשתרע על 2,500 מ"ר ניצב בימים אלו נטוש במרכזה של הקריה החרדית בעיר, לאחר שבנייתו הופסקה בצו שיפוטי. במקום "מרכז תורני" לתועלת תושבי השכונה, תוכנן קומפלקס בן שמונה קומות, הכולל שלוש קומות של מרכז מסחרי וחמש קומות בהן 60 דירות מגורים, שנמכרו על פי החשד, על ידי ולדמן ואייזנשטיין כדירות מגורים בניגוד לחוק.

האישום שהוגש ממש לאחרונה מצביע על עבירות שוחד, מרמה, הפרת אמונים, עבירות מס ועבירות תכנון ובנייה.

עובדי הציבור שהועמדו לדין לצד צרפתי הם משה מונטג, שהיה יו"ר ועדת המשנה לתכנון ובנייה וסגן ראש העיר; ומרדכי (מוטי) ברקוביץ', שהיה היועץ המשפטי של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, וחלקו בפרשה שולי. ברקוביץ' מכהן מאז 2017 כיו"ר דירקטוריון רמי לוי, והוא חשוד בהפרת אמונים. היזמים שהואשמו הם לייב ולדמן – יזם בתחום הנדל"ן ובעל הון; עו"ד שלמה אייזנשטיין; הקבלן מרדכי קניג; עו"ד אירית מרציאנו; והיזם מיכאל בן דוד.

נציג הפרקליטות:

"אלמלא מצבו הרפואי של הנאשם, עמדתנו הייתה שונה לחלוטין. שיקול נוסף שהביא את הפרקליטות לסטות מרף הענישה המקובל הוא חיסכון בזמן של התדיינויות ארוכות ופתיחת הדלת להסדרים ל-20 הנאשמים הנוספים בתיק"

על-פי כתב האישום, הקמת הפרויקט השאפתני התאפשרה רק בשל שחיתות חמורה של עובדי הציבור הבכירים ובעיקר מונטג וצרפתי. עובדי הציבור מואשמים כי אפשרו את הקמתו של הפרויקט, אף שידעו כי הוא מיועד למגורים, בניגוד לחוק.

עו״ד עודד סבוראי ממשרד סבוראי-האוזמן, שייצג את מהנדס העיר בית שמש לשעבר דניאל צרפתי, מסר בתגובה: "אנו מביעים סיפוק רב מכך שלאחר הליכי שימוע יסודיים ומשא-ומתן ממושך, גילתה הפרקליטות גישה נכונה ואנושית כלפי מהנדס העיר בית שמש לשעבר ואפשרה לו לסיים את הסאגה הזו ללא מאסר מאחורי סורג ובריח".

תמלילי החקירה של צרפתי

המשפט נגד מהנדס העירייה, דניאל צרפתי מתנהל מ-2018 והסתיים ממש לאחרונה. לפני מספר חודשים נחשפו תמלילי החקירה שהובילו את צרפתי לאישום שהובא בפניכם היום. חלק מהתמלילים מתארים שאת הסיבות והמעשים שביצע לאורך השנים, יחד עם יזמים וגורמים נוספים שהיו מעורבים בפרשה.

צרפתי נחקר למעלה מעשר פעמים על ידי חוקרי היאל"כ. הוא גורם מרכזי בפרשה בשל תפקידו כמהנדס העירייה לצד משה מונטג – הבוס שלו, שהיה יו"ר ועדת המשנה לתו"ב. צרפתי חשוד כי קיבל שוחד מהיזם בן דוד, שביקש לשנות את הייעוד של המבנה. בחקירה סיפר צרפתי על מערכת יחסים ארוכת שנים עם משפחתו של בן דוד. הוא אישר שבן דוד סייע לו לקבל הנחה לרכישת דירה לבתו. הוא גם סיפר על שעון שקיבל מאחיו של בן דוד, סיימון, לבקשת מיכאל. בהזדמנות אחרת קיבל ממיכאל שלוש חולצות ומכנסיים בשווי של 150-200 שקלים כל אחד ממנו ובקבוקי יין. לצד זאת, צרפתי מכחיש בתוקף כי קיבל שוחד. בן דוד טוען כי המתנות התקבלו לאחר שיצא מהפרויקט ולא ניתנו כטובת הנאה.

השופט נמרוד פלקס:

"רף הענישה בעבירות בהן הורשע צרפתי גבוה משמעותית מעונש של עבודות שירות, אך בשים לב למצבו הרפואי של הנאשם, אשר למגינת-הלב בעטיו קיים חשש כבד שגזירת עונש מאסר בפועל משמעותי בהתאם לרף הענישה הנוהג במקרים הללו, יוביל למצב בו הנאשם יסיים את חייו מאחורי סורג ובריח"

אחד החוקרים אמר לצרפתי: "אתה לא רואה משהו פגום, שקיבלת עזרה ממיכאל, עבורו פעלת להפוך שימוש תב"ע?". צרפתי ענה כי העזרה של בן דוד בהנחה לדירה הסתכמה ב-60 אלף שקל בלבד. בחקירה מאוחרת טען שמדובר ב-50 אלף שקל.

במקור הוקצה המגרש על ידי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לעמותת "בית ומנוחה" לצורך הקמת מוסד תורני ל"תועלת הציבור". בסופה של הפרשה הוקם פרויקט נדל"ני הכולל מרכז מסחרי ועשרות דירות מגורים. הפער הדרמטי בין ייעודו המקורי של המגרש על פי התב"ע לבין פרויקט הנדל"ן שהוקם בו – הושג, על פי החשד, באמצעות שורה מתוחכמת של מעשי מרמה של החשודים.

חלק מרכזי בחקירה הוקדש לברר איך "מוסד תורני" הפך להיתר ל"דירות פנימיות" בוועדה המקומית בבית שמש. כאשר בפועל לא תוכנן מוסד תורני הקשור לאותן הפנימיות, ולא תוכננו פנימיות.

לפי ההיתר שנתנו מונטג וצרפתי מטעם הוועדה המקומית בשנת 2014, על השטח ניתן לבנות "אולמות, מרפאות ודירות פנימייה". השימוש בביטוי "דירות פנימייה" הוא שאפשר לבנות דירות שימכרו בהמשך לחסידי סאטמר. צרפתי אמר בחקירה כי הוא לא יודע איך צץ המונח "דירות פנימייה" שהוא עצמו אישר. לדבריו, מונטג סיפר לו כי הרבי מסאטמר במנהטן ביקש ממנו לקדם את הפרויקט. ואז הוסיף – "בעצם אני זוכר. האישור של ההיתר מותנה באישור של מנהל מקרקעי ישראל. הוא חתם בסופו של דבר על ההיתר והוא כתב שם דירות פנימייה. מונטג כופה את דעתו".

צרפתי הודה בחקירה שהמילים "דירות פנימייה" סותרות. כלומר, ש"אין אפשרות חוקית לאשר דירות פנימייה באותו משפט". למרות זאת, ההיתר ניתן והמבנה הוצג כמוסד ציבורי למנהל.

חוקר: "אתה בעצמך נתת הכשר וחתמת על היתר".

צרפתי: "כולם הבינו ומבינים שאלה הן דירות פנימייה ורק דירות פנימייה, אני הבנתי שזה פנימייה ורק פנימייה".

עורכי הדין המייצגים את צרפתי:

"אנו מביעים סיפוק רב מכך שלאחר הליכי שימוע יסודיים ומשא-ומתן ממושך, גילתה הפרקליטות גישה נכונה ואנושית כלפי מהנדס העיר בית שמש לשעבר ואפשרה לו לסיים את הסאגה הזו ללא מאסר מאחורי סורג ובריח"

לכולם גם היה ברור כי במבנה לא מתוכננת ישיבה או מוסד תורני הזקוק לפנימייה. צרפתי סיפר שתהה מדוע צריך להקים פנימייה אם אין ישיבה – "אמרתי למונטג שזה לא ישיבה, ומה אני צריך דירות פנימייה אם זה לא ישיבה. הוא אמר שזה יכול להיות ישיבה מחוץ לבניין, שיכולה להשתמש. הנושא לא נבדק". דירות הפנימייה אושרו.

על הרצון של מונטג לשנות את הייעוד, אמר צרפתי בחקירה – "אמרתי למונטג שבדרך כלל כשאתה עושה שינוי ייעוד אתה צריך להפריש משהו לעירייה. כלומר, על היזם לתת מבני ציבור לטובת העיר באותו המבנה. לא משהו שעובר ככה בחינם. ככה מבחינת החוק".

חוקר: ומה שאתה מתאר זה ע"פ החוק? שיזם מקבל אישור לבנות פנימייה לתועלת הציבור והופך אותן למטרד ציבורי כדירות למכירה, ואז משנה את הייעוד באמצעות תרומה לבניית מעונות יום?

צרפתי: "זו לא תרומה. כאשר אתה בונה קרקע ומשנה את הייעוד, אתה חייב לפתור את תוצאת הלוואי שיוצרות הדירות הנוספות, ופותרים זאת באמצעות מעונות יום, בתי כנסת, על ידי הפקעה של חלק מהמבנה לטובת הציבור".

כאמור, דניאל צרפתי מהנדס העירייה לשעבר שהיה בתפקידו ב-21 שנה, ירצה עבודות שירות, ישלם פיצוי כספי וכן, בית המשפט הורה על חילוט של טבעת זהב משובצת 8 יהלומים ואבני חן, שרשרת זהב לבן משובצת יהלומים וזוג עגילי זהב לבן משובצים ב-40 יהלומים ואבן ורודה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

new1
new1
new1

עוד כתבות שאולי יעניינו אותך:

חצי שנה אחרי

יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל יתקיים השנה בערב יום ראשון (12.5) ואליו מצטרפים עשרות חללים ונרצחים מבית שמש ומטה יהודה מה-7 לאוקטובר | שוחחנו עם משפחות השכול על השיחות האחרונות, הרגעים המצמררים, הגעגועים והתקווה | חלק א'

הצעה בהפתעה

ירדן מרדכי המהממת קיבלה הצעת נישואים מבן זוגה המתוק שהפתיע אותה בקטע קיצוני

חוגגים את החיים

ליזו ושמעון גנון ההרפתקנים טסו לארצות הברית לטיול הגדול למשך כחודש ימים

מזל טוב ליניב

יניב סולימני המהמם, בן זוגה של גילה תושבי העיר – חגג לאחרונה את יום הולדתו

מנחה יום העצמאות

ישראל אבוקסיס, תושב העיר המוכר לנו מכל הפעילויות הרחבות שהוא לוקח בהן חלק

סלמון עם קראמבל פטה ועגבניות שרי

מתכון מנצח של ציון ברוך: נתחי סלמון אפויים עם קראמבל ופטה, שמגישים יחד עם עגבניות שרי וברוקולי. מנה קלה, מהירה וטעימה שתשדרג את שולחן השבת שלכם

קווים חדשים: בקרוב יתווספו קווים לביתר עלית

ממונה התחבורה והחברה הכלכלית, הרב אברהם פרנקל נפגש לאחרונה עם ראש עיריית ביתר עלית, הרב מאיר רובינשטיין על מנת לקדם את הוספת הקווים מרמת בית שמש ד' לביתר עלית

מינוי: נבחר מהנדס עירייה חדש

מנכ"ל איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים בישראל, אדריכל גיא דוננפלד נבחר לתפקיד מהנדס העירייה | דוננפלד נמצא מתאים במרכז פומבי אליו הגיש מועמדות. מינויו כפוף לאישור מועצת העיר

בהלה: ראש נפץ נמצא בחניון אוטובוסים

בחניון האוטובוסים בבית שמש מצא אחד העובדים ראש נפץ של טיל | המשטרה הגיעה למקום יחד עם חבלן, על מנת לזהות האם ראש הנפץ מסוכן או לא | בימים אלו חוקרים את הסיבה להימצאות הטיל ומתי הוא נפל שם

הותר לפרסום: חייל רס"ר נחמן הרץ נהרג מכטב"ם

החייל רס"ר במיל נחמן נתן הרץ הי"ד, בן 31 נהרג השבוע (יום שני) מפגיעת כטב"ם ששיגר חיזבאללה לאזור מטולה | נחמן נולד וגדל בשכונת רמת בית שמש ב' וחלק ממשפחתו עדיין גרים בעיר | מערכת "שוס הדרך" מוסרת תנחומים למשפחה

מפגש חשוב: גרינברג נפגש עם ניצול שואה

במסגרת המיזם "פרח לניצול" ראש העירייה שמואל גרינברג נפגש עם ניצול השואה בוריס גוקסין | במפגש גלוקסין סיפר לגרינברג את סיפורו, ואיך הגיע לבית שמש ולסיום ראש העירייה העניק לו פרח ואמר לו "לעולם לא עוד"

נזכור לעד: עשרות אירועי זיכרון לסלון התקיימו בעיר

בשבוע האחרון חל יום הזיכרון לשואה ולגבורה, ובמסגרת הימים הללו - תושבי העיר התגייסו ופתחו את ביתם ואירחו ניצולי שואה שסיפרו את סיפורם לכל מי שחפץ ליבו להקשיב

העונש התקצר: הווטרינר יונתן ליטווין משתחרר מהכלא

הוא שלח ב-2015 בריונים כדי לבצע לינץ' בווטרינר אחר, נשפט ל-7 שנים ושילם פיצוי של רבע מיליון שקלים – יונתן ליטווין, ווטרינר מבית שמש צפוי להשתחרר מהכלא בימים הקרובים לאחר החלטה שהתקבלה בוועדת השחרורים

בלוך ביקרה בבארי: "ההליכה השקטה הזכירה את הצעידה בשבילי אושוויץ"

ראשת העירייה לשעבר, ד"ר עליזה בלוך ביקרה בתחילת המלחמה בבארי, והשבוע כתבה על כמה הביקור הזכיר לה את השואה | במהלך הביקור היא הסתובבה בין הבתים השרופים וההרוסים, ואמרה: "תמונות קשות שמזכירות את המראות האיומים ממיידאנק"

דילוג לתוכן