רצו נס, קיבלו פיטורים

מפעל המלט "הרטוב" פיטר 55 עובדים ובעוד ימים בודדים הם ימצאו את עצמם ללא פרנסה | בלוך הציעה להם להפוך לנהגי אוטובוס, "לא ארפה עד שלאחרון העובדים ימצא פתרון ראוי", אמרה. העובדים הגיבו: "לקחנו משכנתה, התחלנו ללמוד הנדסה – אנחנו לא יודעים מה נעשה ביום שאחרי"
נטלי נקש

55 עובדי מפעל מלט "הרטוב" מבינים שהסוף מתקרב: היום הם אספו את החפצים שלהם ויצאו מדלת המפעל בפעם האחרונה. כבר הרבה מאוד זמן שהנושא על סגירת המפעל על הפרק, והפעם זוהי החלטה סופית. ההנהלה: "בצער רב, הגענו למסקנה שאין מנוס מסגירת המפעל באופן סופי", אמרו. זוהי ההודעה האחרונה שנשלחה לעובדים במייל מבעלי המפעל.

מלט הר-טוב, שבבעלות משפחת וייל, מתכוונת להפסיק את ייצור המלט במפעל שלה ליד בית שמש בנוסף לפיטורים המורכבים. בחברה מסבירים את המהלך הצפוי בהפסדים של עשרות מיליוני שקלים שצברה מאז פתיחת שוק המלט ליבוא. ייצור המלט שנעשה בהר-טוב מתבסס על טחינת קלינקר שאותו היא מייבאת בעיקר מטורקיה.

חזן

הנהלת החברה מסרה כי היא תקיים התייעצויות בנושא עם נציגי העובדים באתר שלה בהר-טוב ועם ההסתדרות. מנכ"ל קבוצת הר-טוב הוא רונן יונה. החברה כבר צמצמה בסוף 2019 את פעילות ייצור המלט שלה, תוך סגירת כבשן הייצור והמעבר ליבוא של קלינקר. חרף הפסקת הייצור הצפויה, היא מתכוונת להמשיך לייבא מלט מוגמר ולהיות שחקנית קטנה בשוק, עם נתח של כ-6% ממנו.

עובדי הרטוב בימים בהם עבדו במפעל ללא כל חשש

איציק בן נעים:

"לא פשוט. בן נעים נשוי עם ארבע ילדים, וסבא לנכדה, עובד במפעל מגיל 16: "אני נכה עבודה, מי יקבל אותי עכשיו? בבית יש אווירה של אבל. האישה לא ישנה בלילות, הילדים בלחץ"

אמיר אסארף (50) עובד במפעל כבר 27 שנים ומשמש כיו"ר ועד העובדים. אסארף מסביר את השתלשלות האירועים: "ב-2013 בנט היה שר הכלכלה והחליט שהוא עוזר ביוקר המחיה ומוריד את מחירי הדירות בזה שהוא מפריט את נשר. נשר נמכרו למשפחת ווייל, ולמעשה, עכשיו גם לנשר לא תהיה תחרות בתחום ייצור המלט בארץ".

לפי אסארף, בהסכם שנחתם עמם בשנת 2015 התחייבו הבעלים שלא ניתן יהיה לפטר את העובדים עד חודש אוקטובר 2022. במידה שיפוטרו, התחייבו הבעלים לתת תנאי פרישה, שכללו פנסיה מוקדמת ופיצויים מוגדלים. "יש פה אנשים שעובדים במקום 40 שנה", מספר אסארף, שמוסיף כי אין לו לאן ללכת ביום שאחרי. כעת הם מנסים, יחד עם יו"ר ההסתדרות בירושלים, דני בונפיל להילחם על הזכויות שלהם.

סגירת המפעל בבית שמש הייתה על הפרק זמן רב, זאת לאחר שבשנים האחרונות ענף ייצור המלט בארץ נשחק והוא מבוסס בעיקרו היום על יבוא. על השטח הנדל"ני המבוקש עליו יושב המפעל, שסמוך לבית שמש, צפוי לקום מרכז מסחרי. לפי קבוצת הר טוב, בעלי המפעל, ייצור המלט גרר הפסדים כבדים מאז שהחליטה הממשלה שלא להגן על הייצור המקומי וכיום אין היתכנות כלכלית להמשך קיום המגזר היצרני בחברה. "אנחנו מאמינים בתעשייה ובמשק הישראלי, יחד עם זאת, לצערנו בתנאים הנוכחיים לא קיימת היתכנות כלכלית לייצור מלט במפעל", אומרים בהר טוב.

העובדים לא יודעים מה הם יעשו ביום שאחרי

 אהוד בן חיים:

"אב לארבעה, סבא לשתיים, עובד משנת 1990 במפעל: "עברתי את כל המתקנים. אני מנהל משמרת. איפה אלך לעבוד? את כל החיים העברנו פה על חשבון המשפחה. בפגישה האחרונה לפני שלוש שנים אמרו לי שאני טוב ושאני נשאר פה"

העובדים מספרים כי בסופו של יום הבעלים של חברת הר טוב הפך עם השנים לייבואן מלט, וכך למעשה מייתר את כל העבודה של ייצור המלט במפעל. "המדינה נותנת לטייקונים את המדינה, אז כל המדינה בסוף תעבוד בשכר מינימום בשביל אותם טייקונים", אומר אילן קולט (53), אב לשתי בנות, תושב בית שמש, שעובד משנת 1993 במפעל. "אני עבדתי על עגורן, אני עם פריצת דיסק. אני לא יכול לשבת הרבה זמן או לעמוד הרבה זמן, מי ייקח אותי לעבודה? הבת שלי שלומדת משפטים אמרה לי שאולי היא תפסיק ללמוד כדי לפרנס את הבית".

נבו כהן:

"בהסכם הפרישה אמרו לנו שיש אופק תעסוקתי אז לקחתי משכנתא. עכשיו אני לא יודע איך אשלם אותה ואפרנס את שלושת ילדותיי. התחלתי ללמוד עכשיו הנדסאי חשמל, אז אנסה ללכת לכיוון הזה"

ראשת העירייה הציעה לעובדים להפוך לנהגי אוטובוס

גם המצב בבית של איציק בן נעים (56) לא פשוט. בן נעים נשוי עם ארבע ילדים, וסבא לנכדה, עובד במפעל מגיל 16: "אני נכה עבודה, מי יקבל אותי עכשיו? בבית יש אווירה של אבל. האישה לא ישנה בלילות, הילדים בלחץ". אהוד בן חיים בן 58, אב לארבעה, סבא לשתיים, עובד משנת 1990 במפעל: "עברתי את כל המתקנים. אני מנהל משמרת. איפה אלך לעבוד? את כל החיים העברנו פה על חשבון המשפחה. בפגישה האחרונה לפני שלוש שנים אמרו לי שאני טוב ושאני נשאר פה".

נבו כהן (41) הוא מהצעירים שעובדים במפעל. אתמול הוא הגיע במיוחד מהמילואים כחובש קרבי כדי להיפגש עם הוועד: "בהסכם הפרישה אמרו לנו שיש אופק תעסוקתי אז לקחתי משכנתא. עכשיו אני לא יודע איך אשלם אותה ואפרנס את שלושת ילדותיי. התחלתי ללמוד עכשיו הנדסאי חשמל, אז אנסה ללכת לכיוון הזה. אשתי מורה, אז ממנה לא תבוא הישועה. אין לי תכנון ליום המחר".

ראשת עיריית בית שמש, ד"ר עליזה בלוך נמצאת בסוד העניינים ומנסה למצוא פתרונות. העובדים מספרים כי בפגישתם האחרונה עם ראשת העירייה היא הציעה להם לעשות קורס מזורז של נהגי אוטובוס. מטעמה של ראשת העירייה נמסר כי, "לא ארפה עד שלאחרון העובדים ימצא פתרון ראוי. עם היוודע הרצון של קבוצת מלט הר טוב לבצע התייעלות פנתה ראשת העירייה בפנייה דחופה לבעלי קבוצת מלט הר טוב וקראה לו לעשות הכול ולמצוא פתרון לכל העובדים. עוד הדיגשה בלוך כי היא  עומדת לרשות בעלי המפעל לקידום כל רעיון מול משרדי הממשלה שיאפשר לחלוציות הזאת של העובדים להמשיך ולהתקיים. העובדים הם לא מספר. הם אנשים יקרים ויחד צריך לגבש תכנית איך הם ימשיכו גם מחר לקום להמשך עשייה משמעותית. ראש העיר ומנכ"ל העירייה נפגשו מנסים לחבר את העובדים למקומות תעסוקה חלופיים".

דואגת לעובדי המפעל לפרנסה בחברות האוטובוסים

ראשת העירייה, בלוך:

"לא ארפה עד שלאחרון העובדים ימצא פתרון ראוי. עם היוודע הרצון של קבוצת מלט הר טוב לבצע התייעלות פנתה ראשת העירייה בפנייה דחופה לבעלי קבוצת מלט הר טוב וקראה לו לעשות הכול ולמצוא פתרון לכל העובדים"

בשנים האחרונות חלו שינויים משמעותיים בשוק המלט הישראלי, כשפתיחתו ליבוא שברה את המונופול ארוך השנים של נשר. את היבוא מובילה סימנט של מספנות ישראל, שמחזיקה כיום בנתח של כמעט 20% מהשוק.

בשנים האחרונות מלט הר-טוב ניסתה למנוע יבוא של מלט זול, בעיקר מטורקיה, וביקשה את התערבות משרד הכלכלה. חרף קביעת הממונה על היטלי הסחר שלפיה אכן מתקיים יבוא של מלט בתנאי היצף (נמכר בישראל במחיר נמוך מהמחיר שבו הוא נמכר במדינת המוצא שלו, י"א), החליטו שרי הכלכלה והאוצר לשעבר, אלי כהן וישראל כץ, להסתפק בהטלת מס זעום על מלט מיובא – החלטה שנתמכה בין השאר בידי הממונה על התחרות דאז מיכל הלפרין.

לפי מלט הר-טוב, חוות דעת שהכינה עבורה חברת הייעוץ הכלכלי גיזה אבן זינגר קבעה כי פעילות הייצור שלה תמשיך להפסיד גם במהלך 2023 ואין לה היתכנות כלכלית. 

משפחת וייל רכשה את המפעל בהר-טוב ב-2015 מנשר בתמורה ל-185 מיליון שקל, וזאת במסגרת מהלך רגולטורי שהובילה באותה העת רשות ההגבלים העסקיים (כיום רשות התחרות) בניסיון ליצור תחרות בענף המלט המקומי. אלא שמלט הר-טוב התקשתה להתבסס בשוק ולצמוח, בין השאר בשל היעדר יעילות, הצורך בהשקעות גבוהות לשיפור תהליכי ייצור והיבוא הנרחב של מלט זול מטורקיה ומיוון.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

new1
new1
new1

עוד כתבות שאולי יעניינו אותך:

שמואל גרינברג

הוא נכנס לתפקיד בחרדת קודש אך מוכן ומזומן לקבל את האתגרים הצפויים לו בקדנציה הקרובה. ראש העירייה הנבחר, שמואל גרינברג מפנה זמן להתראיין לפני החג וחושף לראשונה למגזין "שוס הדרך" את התכנית שלו לאיחוד בין המגזרים, מהי דעתו האמיתית על עליזה בלוך ועל הגרעון התקציבי העצום, שהחריף בקדנציה האחרונה | בלעדי

המנהיג החדש

הוא כיהן כמנכ"ל טירת הכרמל, מנכ"ל נמל אילת ומנכ"ל של חברת נוף, וכעת אחרי תפקידים בכירים ברחבי הארץ – אבישי כהן חוזר לתפקיד מקומי, כראש מועצת מטה יהודה וצועד בדרך שבה אביו צעד לפני 60 שנה | בראיון חגיגי הוא מדבר על תכנית העבודה ועל דעתו לגבי חלוקת נשקים לתושבים בעקבות המתיחות הביטחונית

סופ"ש כיפי בטבע

ליאור משעלי החתיך שבתמונה, ביקר בסוף השבוע האחרון במיין עין ורדי שנמצא סמוך לכרמי יוסף

מורת המאה

היילי וולפורט רכזת אנגלית המלמדת בישיבת אמית נחשון, קיבלה הצטיינות ואת תעודת "מורת המאה"

החברים מהבית

מיכאל אלמלם, תושב העיר נסע הרחק לנהריה כדי לבקר חברי ילדות שעברו מבית שמש אל העיר הצפונית

חוגגים משפחתיות

לא צריך חג כדי לחגוג משפחתיות – משפחת וטורי המהממת הצטלמה השבוע יחד, כשהם מחובקים ואוהבים

המסע לקיבוץ רעים

מאור רוזנפלד, תושב העיר יוצא פעם החודש יחד עם משפחות החטופים והנרצחים למסע לקיבוץ נובה

שבת על טרקטורון

אמיר בוהדנה נתפס בעדשת המצלמה של לכלוכית יחד עם בנו, כשהם נהנים ומבלים מסופ"ש על הטרקטורון

הרמת כוסית: עובדי העירייה הרימו כוסית לרגל חג הפסח

כמו בכל שנה, רק הפעם עם ראש עירייה חדש: מאות עובדי עיריית בית שמש התכנסו לאחרונה לרגל הרמת כוסית בהיכל התרבות לכבוד חג הפסח # גרינברג נאם, "בימים אלו אנחנו מברכים את ברכת האילנות. ברכה שבה אנו מודים על הטוב שיש וגם מודים על האנשים הטובים. ברכה זו מעניקה לי השראה בשליחותנו הציבורית"

מברוכ: גרינברג חתם הסכם קואליציוני עם סיעת דרך

מועצת העיר מתחילה לקבל צורה ואופי: ראש העירייה שמואל גרינברג חתם בימים האחרונים הסכם קואליציוני עם סיעת דרך בראשות מוטי לייטנר | גרינברג אמר: "אני שמח על החתימה עם סיעת דרך, זו שותפות אמת שתתבטא בעשייה משותפת. יחד נפתח את העיר ונצעיד אותה קדימה"

מלחמה בצפון: גרינברג נפגש עם מפקד פיקוד העורף

ראש העירייה נפגש לאחרונה עם אל"מ יגאל דהן, מפקד הנפה בפיקוד העורף לפגישת עבודה | במהלכה הם סיכמו על שיתוף פעולה ושורה של צעדים שיסייעו להיערך באופן הטוב יותר לאירועי חירום

נערכים: מועצת העירייה נערכת למצב הסלמה מהצפון

גרינברג כינס את מועצת העירייה לאחרונה על מנת להיערך למצב חירום והסלמה אפשרית מהצפון | במהלך הישיבה גרינברג בחן את המצבים השונים בעת חירום ואת המוכנות לכל תרחיש

נערכים לחג: גרינברג נפגש עם אגף שפ"ע

ראש העירייה שמואל גרינברג, כינס בשבוע האחרון ישיבת היערכות מקיפה לקראת חג הפסח | המטרה: לקבל תמונת מצב על מוכנות אגפי העירייה לקראת ימי החג | הדגש שהיה בישיבה: ניקיון העיר. גרינברג: המשימה לא פשוטה, אך אני סומך על העובדים"

יורם נעלם: "המדינה לא מתגייסת למצוא אותו"

יורם הלל פלייטר מצפת החל להתנדב באשקלון עם פרוץ המלחמה, וזמן קצר לאחר מכן נעלם. מכוניתו נמצאה נטושה ליד בית שמש בחודש שעבר, אך בני משפחתו טוענים שהמשטרה לא עושה מספיק: "היא חייבת להקדיש לזה יותר מאמצים", אמרו

מפחיד: בן 76 ביצע מעשים מגונים בבן 15

תושב בית שמש בן 76, ניצל את מצבו של נער בן 15 עם צרכים מיוחדים וביצע בו עבירות מין | שוטרי מחוז ירושלים עצרו את החשוד לאחרונה ולאחר שהחקירה הושלמה, צפויים להגיש נגדו כתב אישום

חשד: תושבת העיר ירתה האימה

תושבת בית שמש בסביבות גיל ה-40 חשודה שירתה באימה בת ה-70 ופצעה אותה באורח קל באמצעות נשק השייך לאביה | השבוע הוגשה נגדה הצהרת תובע ובימים הקרובים יוגש גם כתב אישום

מצה מגולגלת במילוי גבינה לבנה ובטטה

חג הפסח הגיע, ואיתו המתכונים הטעימים שהתגעגענו אליהם כל השנה – הנה מתכון למצה מגולגלת במילוי גבינה לבנה ובטטה | מדובר במנה קלה! טעימה, וזו שתמיד נגמרת

דילוג לתוכן