בית הדין העליון של איגוד הכדורסל החליט בשבוע שעבר (יום רביעי) לאפשר לילדות עד גיל 12 לשחק עם ילדים על המגרש ומולם. בפסק הדין נכתב של השופט בדימוס עודד מודריק, נשיא בית הדין העליון של איגוד הכדורסל, עו"ד שרון סתיו וד"ר אסף הראל נאמר כי, "בהיעדר שוני רלוונטי פיזיולוגי בין ילדים לילדות, אין למנוע משחקניות שמתגוררות באותו ישוב, בשל מגדרן, את הזכות להשתתף ולשחק נגד קבוצת ילדים או קט סל בנים".
הנושא עלה לדיון באיגוד בעקבות סיפורה של איילה ימין, תושבת קיבוץ צרעה שב-2022, קבוצת הכדורסל עד גיל 12 של אליצור אפרת סירבה לשחק מול הפועל מטה יהודה ומסיבה אחת: ימין שיחקה בקבוצה.
החלטת בית הדין:
"בהיעדר שוני רלוונטי פיזיולוגי בין ילדים לילדות, אין למנוע משחקניות שמתגוררות באותו ישוב, בשל מגדרן, את הזכות להשתתף ולשחק נגד קבוצת ילדים או קט סל בנים"
ימין אז רק בת 10 וחצי, נאלצה לשבת בספסל, ורק בעקבות החלטה חד משמעית שהציב במקום מנהל הקבוצה של מטה יהודה, התרצתה הקבוצה מאפרת והמשחק התקיים כשימין על המגרש. חודש לאחר מכן פרסם איגוד הכדורסל תקנון חדש שמתיר לקבוצה להודיע שאינה מסכימה לשחק נגד קבוצה שמשתתפות בה ילדות בכפוף להודעה מוקדמת.
החלטה זו הובילה את משפחתה של ימין – ביחד עם תנועת "ישראל חופשית" – להגיש לבית המשפט המחוזי בתל אביב תביעה על מנת לבטל את החלטת בית הדין של האיגוד ולמנוע פגיעה בשחקניות בליגות הילדים והקט-סל בעונת המשחקים הקרובה. בתביעה נדרש האיגוד לשנות את התקנון בהתאם להוראות חוק הספורט ולחדול מהדרת שחקניות צעירות ממגרש הכדורסל.
בפסק הדין של בית הדין העליון הם הבהירו נקודה חשובה למרות ההחלטה שהתקבלה, "האיגוד רשאי לקחת בחשבון שישנן קבוצות בחברה הישראלית אשר בשל אמונה או אורח חיים דתי, היעדר הפרדה מגדרית במסדרת אספקת השירות עלולה למנוע מהם מלצרוך את השירות הציבורי שמספק האיגוד. בשל כך, בנסיבות שבהן האיגוד יגיע למסקנה כי שילוב ילדות בקבוצה מעורבת ימנע מ הקבוצה כולה או מהקבוצה שעתידה לשחק מולה להשתתף במשחק מטעמים של השקפה דתית או אורח חיים דתי, זכאי האיגוד לייצר הסדר שיבטיח, בצד הזכות לשוויון, התחשבות ברגשות של הקבוצה הדתית".
בית הדין הוסיף וחידד כי קבוצה דתית תוגדר ככזאת רק אם הקבוצה כולה לא תוכל לשחק עם ילדות או מול ילדות, ולפי ההגדרה שנקבעה: "למעלה ממחצית שחקניה הרשומים אינם מוכנים, בשל השקפה דתית או אורח חיים דתי, לשחק בקבוצה מעורבת או מולה".
פסק הדין מחדד:
"האיגוד רשאי לקחת בחשבון שישנן קבוצות בחברה הישראלית אשר בשל אמונה או אורח חיים דתי, היעדר הפרדה מגדרית במסדרת אספקת השירות עלולה למנוע מהם מלצרוך את השירות הציבורי שמספק האיגוד"
עדית ימין אימה של איילה התראיינה ל-YNET ואמרה: "אני לא מאחלת לאף אמא לראות את הילדה שלה יושבת על הספסל בצד כי קבוצה דתית מסרבת לשחק מולה. המאבקים האלו לא אמורים ליפול על הכתפיים של הילדות והילדים שלנו, ואני שמחה שמעכשיו המגבלה הוסרה והן יכולות לשחק באופן שווה ובלי שיפלו אותן. אני מודה לצוות ישראל חופשית ועורכי הדין הנהדרים שליוו אותנו בדרך שמחה שנעשה צדק".
אורי קידר מנכ"ל ישראל חופשית הוסיף לדבריה: "בסוף שלוש שנים של מאבק, לא יהיו יותר בישראל שחקניות כדורסל שנשלחות לשבת על הספסל כי הנוכחות שלהן בעולם אינה מקובלת על מישהו. זהו ניצחון אדיר, ומהיום, במדינה שחגגה זה עתה הצלחות אדירות באולימפיאדה, אסור לאיגוד הכדורסל לתת יד להדרה של ילדות ממגרשי ספורט ומשום מקום אחר. העולם הספורטיבי הוא קרקע פורייה להתפתחות אישית אדירה לילדות ולילדים כאחד, וגם איגוד הכדורסל יצטרך מעתה להתחיל להתייחס אליהן כשוות בין שווים ולא כמי שנוכחותן מפריעה לו. זה לקח לכלל הציבור בישראל, מי שבוחר בדרך שבחרה איילה ימין ומשפחתה ונאבק על זכויותיו, ינצח".
אורי קידר מנכ"ל ישראל:
"בסוף שלוש שנים של מאבק, לא יהיו יותר בישראל שחקניות כדורסל שנשלחות לשבת על הספסל כי הנוכחות שלהן בעולם אינה מקובלת על מישהו. זהו ניצחון אדיר, ומהיום, במדינה שחגגה זה עתה הצלחות אדירות באולימפיאדה, אסור לאיגוד הכדורסל לתת יד להדרה של ילדות ממגרשי ספורט ומשום מקום אחר"
"הצלחתי לעשות שינוי"
איילה ימין, זו שעברה את המקרה שהוביל לפסק הדין החדש שיתפה השבוע בתחושותיה, "אני "מרגישה גאווה שהצלחתי לעשות שינוי משמעותי. השמחה היא שאני יודעת שיש עוד בנות צעירות שלא יצטרכו לעבור את מה שאני עברתי".
ימין היא זו שהתמודדה עם המקרה וזו שהחלה את המאבק. כאמור ב-2022, קבוצת הקט-סל של אליצור אפרת סירבה אז לשחק מול הפועל מטה יהודה (בה ימין שיחקה), מכיוון שימין שיחקה אז לצד בנים. חודש לאחר מכן פרסם איגוד הכדורסל תקנון חדש שמתיר לקבוצת בנים להודיע שאינה מסכימה לשחק נגד קבוצה שמשתתפות בה ילדות בכפוף להודעה מוקדמת. בעקבות המקרה עתרה תנועת "ישראל חופשית" לבית הדין העליון של האיגוד ולאחר דיון נוסף בעתירה, בית הדין הבהיר כי "הואיל ואין איגוד כדורסל מתחרה, כל שחקנית החפצה ליטול חלק במשחקי ליגה בענף הכדורסל, חייבת להצטרף לשורותיו".
איילה ימין על ההחלטה:
"אני זוכרת עד היום את אותם רגעים. זה היה מרגיז וקצת מעצבן. לא עשיתי שום דבר, רק רציתי לשחק כדורסל. לכן תחושת הסיפוק היום, שאני יודעת שיש פחות אפליה"
ימין כששמעה על ההחלטה ופסק הדין התרגשה מאוד ואמרה: "אני זוכרת עד היום את אותם רגעים. זה היה מרגיז וקצת מעצבן. לא עשיתי שום דבר, רק רציתי לשחק כדורסל. לכן תחושת הסיפוק היום, שאני יודעת שיש פחות אפליה".
אמה של איילה עדית ימין, הוסיפה לדבריה: "זו החלטה היסטורית, לא האמנתי שהיא תתקבל כל-כך מהר. אני לא מאחלת לאף אימא לראות את הילדה שלה יושבת על הספסל בצד כי קבוצה דתית מסרבת לשחק מולה. המאבקים האלו לא אמורים ליפול על הכתפיים של הילדות והילדים שלנו, ואני שמחה שמעכשיו המגבלה הוסרה והן יכולות לשחק באופן שווה ובלי שיפלו אותן".
קפטנית נבחרת ישראל, עדן רוטברג, בירכה אף היא על הפסיקה: "מאוד שמחה שבית הדין התיר זאת. במיוחד בגילאים האלה, זה אפילו מבורך שבנים ובנות ישחקו יחד. הם יכולים ללמוד אחד מהשנייה המון. בתואר ראשון אני לומדת על זה, שבאמת בגילאים האלה אין כמעט הבדלים פיזיים שרואים בגילאים יותר מאוחרים. זה מאוד חשוב שמקרה כמו שקרה לא יקרה שוב".
מנכ"ל "ישראל חופשית", אורי קידר: "לפני שבועיים חגגנו עם הספורטאיות והספורטאים שלנו באולימפיאדה והיום אנחנו חוגגים את הניצחון שבזכותו יגיעו המדליסטיות הבאות. אין ולא יכול להיות מצב שבו איגוד הכדורסל מפלה שחקניות בצורה כה בוטה ומשפילה ואני שמח שיחד עם איילה ומשפחתה הצלחנו לשנות את המציאות הזו. שוויון הוא לא עוד אפשרות, הוא חובה, הוא החוק, ועכשיו הוא יהיה גם המציאות".