
אין עוד תאריך סופי: מאז שנת 2014, כאשר התכנית לקמת בית החולים בעיר עלתה לראשונה לכותרות, חשבנו שזה חלום. שזה פרק היסטורי שלא יקרה בחיי העיר. אך אז הגיעה ראשת העירייה שנכנסה לתפקידה ב-2018, ד"ר עליזה בלוך שהחליטה לקדם עד כמה שהיא יכולה את התכנית להקמת בית חולים בעיר. ולבסוף נתקלה בקשיים רבים, וזאת למרות התמיכה הרחבה שקיבלה מטעם משם הבריאות, קופות החולים והמועצה האזורית מטה יהודה. מאז עברו הרבה מים בנהר ורק בשנת 2023 אושרה התכנית על ידי הוועדה המחוזית וכעת, ב-2025 היא יוצאת לדרך ארוכה ומפותלת שבסופה, נוכל לראות תוצאה לה חיכנו שנים רבות.
מה כוללת התכנית?

אחרי שהוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה מחוז ירושלים אישרה את הפקדת התכנית להקמת בית חולים ציבורי חדש בעיר, היא פרסמה גם את פרטי התכנית – מה שמצפה לנו כאשר נחליט להגיע בסוף לקבל שירותים רפואיים מבית החולים. נתחיל בזה שבית החולים יוקם על שטח של 180 דונם בדרום העיר ויכלול 770 מיטות שייתנו מענה להיקף אוכלוסייה של חצי מיליון תושבים בעיר וכן למרחב מטה יהודה.
"התוכנית של בית החולים כוללת 5 מבנים בני 7 קומות שישמשו לטובת בית החולים עצמו, מחלקות אשפוז, בית חולים חירום, שירותי רפואה, אולמות כנסים והרצאות, מרפאות ומכונים רפואיים, מעבדות, מבנים למעבדות ומחקר רפואי והכשרה צוותי רפואה, מלונית, מנחת מסוקים ועוד"
התוכנית כוללת 5 מבנים בני 7 קומות שישמשו לטובת בית החולים עצמו, מחלקות אשפוז, בית חולים חירום, שירותי רפואה, אולמות כנסים והרצאות, מרפאות ומכונים רפואיים, מעבדות, מבנים למעבדות ומחקר רפואי והכשרה צוותי רפואה, מלונית, מנחת מסוקים ועוד.
בסך הכל, התוכנית כוללת זכויות בינוי בהיקף של כ-194 אלף מ"ר ועוד כ-7,200 מ"ר עבור שטחי מסחר.
"מלבד הקמה של בית חולים ציבורי נוסף בישראל, המהווה בשורה משמעותית לתושבי העיר והאזור, הקמת בית החולים תאיץ את הפיתוח הכלכלי של העיר ותאפשר את חיזוק מעמדה וגודלה של בית שמש עד לעמידה ביעד של חצי מיליון תושבים", כך אומרת יו"ר הוועדה המחוזית ירושלים, שירה תלמי-באבאי.
מתכנן מחוז ירושלים במינהל התכנון, אדר' דן קינן מוסיף כי "התוכנית מהווה חלק משמעותי, מראייה תכנונית ארצית, המבטיחה עוד צעד במימוש המערך הרפואי-ציבורי בישראל ובמחוז. תוכנית זו צפויה לקדם מוקד איכותי של תעסוקה, מסחר מקומי ומחקר רפואי, אשר צפוי לתרום לקידומה של בית שמש כעיר לכל דבר, ולהגדיל את המענים השונים לתושבים". התוכנית נערכה על ידי משרד קולקר קולקר אפשטיין אדריכלים.

יו"ר הוועדה המחוזית ירושלים, שירה תלמי-באבאי:
"מלבד הקמה של בית חולים ציבורי נוסף בישראל, המהווה בשורה משמעותית לתושבי העיר והאזור, הקמת בית החולים תאיץ את הפיתוח הכלכלי של העיר ותאפשר את חיזוק מעמדה וגודלה של בית שמש עד לעמידה ביעד של חצי מיליון תושבים"
התוכנית תואמת את תוכנית מתאר הארצית למערכת הבריאות (תמ"א 20/1) המקודמת בימים אלה במינהל התכנון, הכוללת הקמת תשעה בתי חולים כלליים חדשים: בית שמש, כרמיאל, קריית גת, הוד השרון, קריית אתא, נתניה, מודיעין, באר שבע (פרס) וחריש, וכן הרחבה של בית החולים איכילוב.
בשורה רפואית גדולה
הקמת בית החולים החדש היא בשורה משמחת לתושבי בית שמש והסביבה, המתמודדים כבר הרבה שנים ממחסור במיטות אשפוז ובשירותי רפואה. בית החולים החדש צפוי לשפר משמעותית את איכות חיי התושבים ולתת להם מענה רפואי הולם ונגיש. בנוסף, הקמת בית החולים תתרום לפיתוח הכלכלי של העיר ותחזק את מעמדה כמרכז רפואי אזורי.
מתכנן מחוז ירושלים במינהל התכנון, אדר' דן קינן:
"התוכנית מהווה חלק משמעותי, מראייה תכנונית ארצית, המבטיחה עוד צעד במימוש המערך הרפואי-ציבורי בישראל ובמחוז. תוכנית זו צפויה לקדם מוקד איכותי של תעסוקה, מסחר מקומי ומחקר רפואי, אשר צפוי לתרום לקידומה של בית שמש כעיר לכל דבר, ולהגדיל את המענים השונים לתושבים"
כאמור, התכנית להקמת בית החולים הוגשה אי שם לראשונה בשנת 2014, אך חוותה קשיים רבים. ואז בתקופת עליזה בלוך, נוצרה התקדמות קטנה, וגם שם לא היה צפי לאישור. אך ב-2023, הנס קרה ואושרה התכנית וכעת, בשנת 2025 התכנית יוצאת לפועל. הקמת בית החולים היא צעד חשוב ומשמעותי לחיזוק מערכת הבריאות בישראל ומערכת הבריאות בעיר, והיא ללא ספק תוביל לשיפור ולאיכות חיי התושבים שבימים אלו נוסעים לקבל שירות רפואי מבתי החולים בירושלים והסביבה.
פחות עומס, יותר שירותים
בית החולים החדש שייבנה בקרוב, ייתן מענה לצרכים הרפואיים של תושבי בית שמש והסביבה, ויפחית את העומס על בתי החולים האחרים באזור. הוא גם יפתח תקנים ומשרות עבודה עבור רופאים וצוותים רפואיים איכותיים ויעניק פרנסה למי שזקוק לה בעירנו. בנוסף, בית החולים יסייע בפיתוח המחקר הרפואי – דבר שיכול להשפיע על הנתונים הארציים בצורה משמעותית.
ראש העירייה, שמואל גרינברג שקיבל את הבשורה על אישור התכנית על ידי הוועדה ועל הקמת בית חולים חדש בעיר אמר, "מזל טוב לבית שמש! שוחחתי עם יו"ר הוועדה שירה תלמי והודיתי לה על קידום ואישור התוכנית זו בשורה אדירה לעיר בית שמש ולכל מרחב מטה יהודה. בית החולים החדש יספק לראשונה לתושבי העיר שירותי רפואה מתקדמים קרוב לבית, עם מחלקות אשפוז, מחלקת יולדות, מרכז רפואה דחופה ומחלקות נוספות.
ראש העירייה, גרינברג:
"בית החולים החדש יספק לראשונה לתושבי העיר שירותי רפואה מתקדמים קרוב לבית, עם מחלקות אשפוז, מחלקת יולדות, מרכז רפואה דחופה ומחלקות נוספות. זהו צעד משמעותי שישפר את איכות החיים בעיר, יפחית את הצורך בנסיעות ממושכות לטיפול רפואי ויחזק את שירותי הבריאות לכלל התושבים"
"בית שמש היא עיר ואם בישראל וזהו צעד משמעותי שישפר את איכות החיים בעיר, יפחית את הצורך בנסיעות ממושכות לטיפול רפואי ויחזק את שירותי הבריאות לכלל התושבים. אני מודה למִנהל ההנדסה וליו"ר הוועדה לתכנון ובנייה מ"מ רה"ע שמעון גולדברג שעמלו על קידום התוכנית לטובת בית שמש. בימים הקרובים נצא יחד לתכנון מפורט עד לקבלת ההיתר ונמשיך לפעול להשלמת הפרויקט בהקדם האפשרי".
מ"מ ראש העירייה, יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, הרב שמעון גולדברג הוסיף לדבריו בהתרגשות: "אישור התוכנית הוא רגע היסטורי עבור בית שמש, ואני מברך על קידומה של יוזמה שתשנה את פני העיר ותספק מענה ראוי לצרכי התושבים. מדובר במהלך אסטרטגי שיביא לשיפור משמעותי בשירותי הרפואה בעיר ויחזק את מעמדה של בית שמש כמרכז אזורי מוביל.
"אני מודה לראש העירייה, הרב שמואל גרינברג על התמיכה לכל אורך, לפעול בכל הכוח כדי להבטיח שהתשתיות והשירותים הציבוריים יתאימו לגידול האוכלוסייה. אישור התוכנית הוא שלב משמעותי, ואנו נפעל ללא לאות לקידומה ולמימושה המהיר, בשלב הבא משרד הבריאות יוציא מכרז לגיוס מפעיל לבית החולים. בית שמש זקוקה למוסדות רפואה מתקדמים ולתשתיות שיתנו מענה לכלל התושבים, ואנו נעשה כל שנדרש כדי לוודא שהמיזם יוצא לפועל באופן המיטבי, תוך שמירה על צרכי העיר והתאמתו למציאות בשטח".
רבים פנו למערכת "שוס הדרך" בבקשה לדעת מתי בית החולים יסיים את בנייתו ויפתח – עד למועד סגירת הגיליון לא קיבלנו מידע מדויק על תאריך לפתיחה וסיום הבנייה. כן נוכל להגיד שהבנייה תמשך כמספר שנים באזור הדרומי של העיר.
לא רק בבית שמש
הוועדה הארצית לתכנית ובנייה כאמור, אישרה את תכנית הקמת בית החולים בבית שמש – אך היא מתכננת הקמה של כ-8 מוסדות בריאות ואשפוז נוספים בפריסה ארצית: במודיעין, הוד השרון, נתניה, חריש ועוד
לפי הוועדה הארצית – אוכלוסיית ישראל צפויה לגדול עד לכ-15 מיליון איש על לשנת 2050. וחלקו של הגיל השלישי והרביעי עתיד לגדול משמעותית בשל עליה בתוחלת החיים. תכנון השטחים למוסדות בריאות התבסס על תחזיות הביקוש לשירותי בריאות, הנגזרת מהיקף האוכלוסייה, פריסתה במרחב והתפלגות הגילאים בכל אזור.
התוכנית כוללת הקמת 8 בתי חולים חדשים בכרמיאל, הוד השרון, חריש, צומת גלעם, נתניה, מודיעין, באר שבע וקרית גת (הרחבה של בית החולים "איכילוב"). זאת לצד, עיבוי משמעותי של בתי החולים הקיימים.
בנוסף, התוכנית משמרת שטחים להקמת כ-20 בתי חולים גריאטריים, שהיום מצויים במחסור (פי 4 מהמצב הקיים) שיוקמו בין היתר בדימונה, נתיבות וכפר קרע. זאת, לאור שיעור הגידול של אוכלוסיית הגיל השלישי והרביעי בקרב האוכלוסייה הכללית (אשר צפוי להגיע ל 1.66 מיליון נפש בשנת 2035).
כמו כן, התוכנית כוללת 3 בתי חולים שיקומיים שיוקמו בקצרין, כרמיאל ובבאר שבע (כחלק ממרכז פרס), וכן 10 מוקדי חירום רפואיים שיוקמו בין היתר בצפון ובדרום ובמקומות בהם אין כיום מענה הולם ובטווח זמן סביר, כגון: קצרין, קריית שמונה ובמצפה רמון.
הנתונים פורסמו בווינט.
תמונה ראשית: הדמיה של בית החולים שיבנה בבית שמש | צילום: קולקר קולקר אפשטיין אדריכלים