גם למשפחות עם עגלת תינוקות וגם לא.אנשים מבוגרים המתניידים עם הליכון: הקיץ בעיצומו ולכל אחד מגיע ליהנות מהטבע השופע, הפורח והנובע. קק"ל פרסמו השבוע את האתרים ומסלולי הטיול הנגישים ואנחנו מנגישים לכם אותם השבוע, צא ותתקררו!
אתרים באזור המרכז
אילנות – גן בוטני יערני ומרכז מבקרים
כל מי שאוהב לסייר רגלית בין העצים, מוזמן להגיע לגן יערני בוטני מיוחד במינו בלב השרון, שבו צומחים זה לצד זה 350 מיני עצים מרחבי העולם, חלקם בעלי מראה אקזוטי מרתק. האתר זכה בפרס נגישות ישראל. בגן ניצב שילוט ובו מידע על העצים, ופועלת בו מערכת מסבירן להתמצאות לטובת מבקרים עם לקויות ראייה, המאפשרת להם לקבל מידע קולי על אודות המקום.
בגן הבוטני קיים מבוך מונגש מעצים המדמה גזע של עץ. במקום מרכז מבקרים נגיש המוקדש כולו לעצים, המשלב את הטכנולוגיות החדישות ביותר בתחום, ומציע למבקרים בו חוויה מיוחדת במינה. מרכז המבקרים כולל סרט נגיש עם כתוביות על אודות היער לאנשים עם לקות שמיעה, וכן חידון טריוויה, תחנות אינטראקטיביות על הייעור בישראל, יערות העולם וסודות העץ, וחוויה של סיור אופניים במציאות רבודה, שמונגש גם לאנשים המתניידים בכיסאות גלגלים.
"מצפה בית אשל, שמצוי בשטח פארק נחל באר שבע, הוא אחד משלושה מצפים שהוקמו בקיץ 1943 על ידי קרן קימת לישראל בנגב, והיו תחילתה של ההתיישבות החלוצית בנגב. לקראת הקמת המצפה בוצעו קידוחים לאיתור מים, אך רק בקידוח השישי נמצאו מים מליחים"
באתר ניתן למצוא 2.5 ק"מ של שבילים נגישים ברמה גבוהה בתוך היער, המאפשרים למבקרים הנאה מריאה ירוקה ומרכזית במרכז המדינה והתניידות נוחה בכיסא גלגלים או בעגלת תינוק, חניית נכים נגישה, שולחנות פיקניק נגישים, ספסלים, ברזיות ושירותים נגישים.
איך מגיעים?
יער אילנות משתרע משני צדדיו של כביש חיפה–תל־אביב הישן (כביש 4), בין צומת דרור לצומת השרון (צומת בית ליד).
חורבת תנשמת
חורבת תנשמת נמצאת בפארק יער שוהם. היער משתרע על פני כאלפיים דונם, ממזרח לשוהם, על פני גבעות נמוכות ובהן טרסות עתיקות ועצי בוסתן. ביער חניונים לפיקניק, שבילי טיול ברגל ובאופניים ואתרים ארכיאולוגיים.
אתר חורבת תנשמת, הנגיש למתניידים בכיסאות גלגלים וללקויי ראייה, התגלה בשנת 1986, ותשע שנים מאוחר יותר התגלו בחפירות ארכיאולוגיות באתר שרידי כנסייה מהתקופה הביזנטית (המאה הרביעית לספירה). ליד השרידים נמצאו שלושה קברים חצובים בסלע ובריכת מים חצובה עם גרם מדרגות בפינתה. הביקור באתר כולו ובאזור העתיקות נגיש לכולם. למען כבדי הראייה מוצבת במקום מערכת מסבירן קולי עם פישוט לשוני ומערכת מובנת של step hear, המספקת מידע קולי לאנשים לפי בחירתם. המערכת מכוונת מבקרים עם לקות ראייה ומעניקה להם הסבר על מקום הימצאותם ועל האתר. באתר יש גם חניה מונגשת ושביל הליכה, כיתת לימוד ותצפית על הכניסה.
איך מגיעים?
נוסעים ליער הקהילתי שוהם. מדרך החורש – כביש הגישה לאזור התעשייה חבל מודיעין, נכנסים ליער. נוסעים בדרך היער הראשית כ־1.5 ק"מ ומגיעים לחניית חורבת תנשמת.
אתרים באזור הדרום
אנדרטת חץ שחור
האנדרטה המרשימה, המשקיפה על אזור ג'באליה ועזה, מחזירה אותנו אל מורשת הקרב של הצנחנים ואל ימי פעולות התגמול של שנות החמישים. האנדרטה עשויה מעמודי אבן הנושאים תיאורים של פעולות התגמול של הצנחנים ותרשימי קרבות של החיל. אנדרטה נוספת מנציחה את הנופלים. סמוך לאנדרטה הציבה קק"ל חניון עם שולחנות פיקניק. מעט מדרום לאנדרטה נמצא בית שביתת הנשק – בית בן קומה אחת מכוסה גג רעפים. קק"ל שיפצה את המבנה, ששימש את משלחות ועדת שביתת הנשק הישראלית בצאתן לפגישות עם נציגי מצרים. בשנה שעברה עבר האתר שיפוץ שבמסגרתו הונגש באופן מלא, כולל חניות, גישה לאנדרטה ולבית שביתת הנשק, ספסלים, שולחנות, ברזיות ושירותים נגישים.
איך מגיעים?
מצומת שער הנגב נוסעים לכיוון קיבוץ מפלסים (כביש 232). הכניסה לאנדרטה נמצאת כ־800 מטרים ממערב לכניסה לקיבוץ מפלסים.
בית הכנסת הקדום במעון
איננו יודעים את התאריך המדויק, אבל ברור שלפני כ־1,500 שנה עמדו במקום הזה יהודי העיירה מעון וחנכו את בית הכנסת. לא היה זה יישוב של עם עצמאי, ביזנטיון הנוצרית משלה אז בארץ. ובכל זאת, יהודי מעון, כמו יהודי הארץ כולה, לא ויתרו על עצמאותם הרוחנית. כלי הביטוי החשוב ביותר לעצמאות הרוחנית היה בית הכנסת, שממנו נותרה רצפת הפסיפס המפוארת. בית הכנסת התגלה בשנת 1957, במהלך סלילת כביש הגישה לקיבוץ ניר עוז. עוד התגלו במקום בור מים ומקווה. מחוסר תנאים מתאימים להצגת הפסיפס במקומו הטבעי, הסירו אותו מהאתר ושמרו אותו במחסני רשות העתיקות. קק"ל שיקמה את רצפת בית הכנסת והשיבה אותה למקומה המקורי. הירידה מהחניה אל בית הכנסת הונגשה בעזרת שביל עץ 'צף' אשר עובר בינות עצי בוסתן וצברים. צמוד לבית הכנסת ישנו חניון קטן ומוצל בעצי אשל, ובו ספסלי פיקניק נגישים, ברזייה וחניה נגישה.
"אתר חורבת תנשמת, הנגיש למתניידים בכיסאות גלגלים וללקויי ראייה, התגלה בשנת 1986, ותשע שנים מאוחר יותר התגלו בחפירות ארכיאולוגיות באתר שרידי כנסייה מהתקופה הביזנטית (המאה הרביעית לספירה). ליד השרידים נמצאו שלושה קברים חצובים בסלע ובריכת מים חצובה עם גרם מדרגות בפינתה"
איך מגיעים?
בית הכנסת העתיק נמצא בצד הכביש מצומת מעון לצומת כיסופים (כביש 2410), בין כבישי הגישה לקיבוצים ניר עוז ונירים. נוסעים מאופקים מערבה בכביש 241. בצומת מעון ממשיכים ישר עוד כארבעה קילומטרים ומגלים את בית הכנסת משמאל.
האתר ההיסטורי בית אשל
כל המבקרים בבית אשל יכולים ליהנות מטיול בין המבנים ההיסטוריים והעתיקות. האתר מישורי ונוח להתניידות גם בכיסאות גלגלים. מלבד מערכת השבילים, עמדות ההסבר והאתר עצמו, קק"ל הנגישה את החניה, שולחנות הפיקניק, השירותים והברזייה. ברחבי האתר מוצעים ספסלי ישיבה נגישים המאפשרים מנוחה לאלו הזקוקים לה.
מצפה בית אשל, שמצוי בשטח פארק נחל באר שבע, הוא אחד משלושה מצפים שהוקמו בקיץ 1943 על ידי קרן קימת לישראל בנגב, והיו תחילתה של ההתיישבות החלוצית בנגב. לקראת הקמת המצפה בוצעו קידוחים לאיתור מים, אך רק בקידוח השישי נמצאו מים מליחים. בנקודה ההיא הוחלט להקים את היישוב, והוא אוכלס על ידי ארגון היוגב, שמייסדיו עלו מאוסטריה ומגרמניה.
המצפה נבנה עם חצר מוקפת חומה, בדומה ליישובים תל חי, כנרת ובן שמן. במאי 1948 התקיף הצבא המצרי את היישוב בתותחים ובמרגמות. המצפה נהרס כליל, ובינואר 1949 פונו תושביו למחנה זמני בכפר ויתקין.
ב־2018 נרתמה המועצה לשימור אתרים לסייע בשחזורה ובשימורה של מערכת הביצורים. בין השאר שוחזרו בתי האבן, מגדל המים והבונקרים, והשילוט כולל טקסטים ותצלומים. כל אלו יוצרים תמונה היסטורית מרגשת של הימים הרחוקים ההם ומביאים את תולדותיו הקצרות והסוערות של היישוב הקטן, שתרם תרומה אדירה לראשית ההיאחזות היהודית בנגב.
איך מגיעים?
בית אשל שוכן בצד רחוב שלושת המצפים בבאר שבע. זוהי דרך כבושה, שנמצאת בין מחלף שרה (מפגש כביש 25 עם כביש 40) וצומת בית אשל (מפגש כביש 25 עם כביש 406). הפנייה למצפה ממעגל התנועה שבכביש מס' 25 (שדרות יגאל אלון), כ־600 מטר ממזרח לצומת בית אשל.