כל מי שמטפס עם אופנוע, אופניים ואפילו רכב פרטי לכיוון כביש נס הרים וצור הדסה, יכול לזהות כביש מפותל, צר ונתיב יחיד. מה שמצריך ממי שנוהג שם המון זהירות, תשומת לב לנהגים והמון סבלנות כשמגיעה משאית ומעכבת את כל הנתיב. אך למרות הידיעה שמדובר בכביש מאוד צר ומסוכן, עדיין כמות התאונות רק עולה ואפילו מוות.
רק ביום ראשון האחרון, בחג השבועות הופץ סרטון ברשתות החברתיות שחשף אירוע מסכן חיים בכביש הסמוך לנס הרים. בסרטונים נראה נהג משאית מבצע עקיפה מסוכנת של קבוצת רוכבי אופניים, כשהוא חוצה קו הפרדה רצוף וכמעט מתנגש במספר רוכבי אופנועים שהגיעו ממול. שני רוכבי האופניים שהיו בסביבה כמעט נפגעו אף הם כשנהג המשאית סטה מהנתיב בעכבות רוכבי האופניים והשניים כמעט התנגשו בו. התיעוד והצילום הגיע מאחד מרוכבי האופניים שניצלו חייו. המשטרה פתחה בחקירה בעקבות התיעודים שהופצו ברשתות החברתיות.

"נהג משאית מבצע עקיפה מסוכנת של קבוצת רוכבי אופניים, כשהוא חוצה קו הפרדה רצוף וכמעט מתנגש במספר רוכבי אופנועים שהגיעו ממול. שני רוכבי האופניים שהיו בסביבה כמעט נפגעו אף הם כשנהג המשאית סטה מהנתיב בעכבות רוכבי האופניים והשניים כמעט התנגשו בו"
קבוצת רוכבי האופניים שניצלו בנס לא היו שם במקרה, כך לפי מאמן קבוצת קבוצת NCC ליאור ביטון, זה שקבוצתו שרכבה במקום כמעט נמחקה לגמרי. הוא התראיין השבוע על המקרה המפחיד אצל גיא חלמיש. לפיו הוא בוחר את המסלולים בקפידה לפי "תרבות הנהיגה בארץ והקונפליקט המתמשך בין רוכבים, נהגים ואופנוענים".
הקבוצה שכמעט נפגעה כאמור היא קבוצת NCC – קבוצה מרשימה ומובילה של המאמן ליאור ביטון. היא קיימת כבר שני עשורים, באזור באר־שבע והנגב. במועדון יש בערך 120 ספורטאים מתוכם כ-30 בוגרים. רובם רוכבים גם שטח וגם כביש. באימון הכביש השבועי השתתפו בשבת כ- 25 רוכבים ולצידם יש רכב ליווי עם נהגים קבועים.
תוכל לשתף מה קרה שם?
"תוך כדי טיפוס משאית עקפה את הפלטון שלנו שרכב בשני טורים מסודרים, והסתירה לנו את הכביש. כאשר שדה הראייה נפתח, הופיעו שני אופנועים במהירות גבוהה. האופנוען הקדמי בלם, החליק קצת ונצמד לגדר ועצר לגמרי ממש לפנינו בלי לפגוע באף אחד; ברגע האחרון עצרנו כולנו.

"תוך כדי טיפוס משאית עקפה את הפלטון שלנו שרכב בשני טורים מסודרים, והסתירה לנו את הכביש. כאשר שדה הראייה נפתח, הופיעו שני אופנועים במהירות גבוהה. האופנוען הקדמי בלם, החליק קצת ונצמד לגדר ועצר לגמרי ממש לפנינו בלי לפגוע באף אחד; ברגע האחרון עצרנו כולנו"
"באירוע הפעם רכב הליווי היה רחוק יחסית מאחור – קרוב יותר אל הרוכבים האחרונים בעליה. הרוכבים שצולמו בסרט, בניהם רכב ליאור, היו הרוכבים המהירים יותר בראש טור הרוכבים. נהג רכב הליווי של הקבוצה באותו רגע מספר שהמשאית הגיעה, האטה מאחוריו, ואז החליטה 'החלטה מושכלת' – לעקוף את כל הקבוצה במכה, תוך חציית קו לבן והשארות זמן רב בנתיב השמאלי".
מפחיד. איך הגבתם כשזה קרה?
"האופנוען הראשון שסטה לנתיב הרוכבים היה בהלם, אבל קיבל קריאות תודה והערכה מאיתנו. לא הייתה שום התלהמות שם, והוא גם היה נחמד, ולא כעס עלינו – וגם הוא לא אשם. הבנו שהסיטואציה נבעה מהתנהלות נהג המשאית. רוכב האופנוע עשה מעשה כשהספיק לבלום ולא קיפח חיי אף אחד. האופנוענים האחרים, לעומת זאת, צעקו עלינו כאילו אנחנו האשמים. ונהג המשאית? המשיך הלאה כאילו לא קרה כלום".
אתה מאמן עשרות רוכבים ויש לך המון אחריות.
"כן. זה מלחיץ מאוד. אני בוחר מסלולים בדרום בכבישים כמעט ריקים, משחרר רק באזורים עם שוליים רחבים, ובכל זאת: שבת בבוקר, ואתה לא מצפה למשאית כזו. לצערי אחרי כל אירוע בטיחות בכביש אנחנו כענף בבעיה. יש רוכבים רבים שחוששים לרכוב, לא מעוניינים לרכוב בחלק מהכבישים. יש גם בעיה משמעותית באזור נס הרים, כשהאופנועים ומכוניות הספורט מגיעים לשם כדי לנהוג במהירות בכבישים ציבוריים. באחד הסרטים שיצאו רואים את האופנוענים חוצים לכאורה קווים לבנים, ויש רגע בו רואים את שעון המהירות על אזור 160 קמ"ש".

"האופנוען הראשון שסטה לנתיב הרוכבים היה בהלם, אבל קיבל קריאות תודה והערכה מאיתנו. לא הייתה שום התלהמות שם, והוא גם היה נחמד, ולא כעס עלינו – וגם הוא לא אשם. הבנו שהסיטואציה נבעה מהתנהלות נהג המשאית. רוכב האופנוע עשה מעשה כשהספיק לבלום ולא קיפח חיי אף אחד"
מה הסיבה שאתם רוכבים בשני טורים ולא בטור אחד?
"פלטון גדול בטור יחיד יוצר רווחים עצומים – קשה לשלוט, קשה לסגור פערים, וזה מזמין עקיפה ארוכה ומסוכנת עוד יותר של טור ארוך. בשני טורים אנחנו קומפקטיים והעקיפה שלנו קצרה יותר וברורה יותר לנהגים. גם יכולים להיצמד לימין כשצריך".
יש קווים מנחים רשמיים לגבי בטיחות פלטון?
"לצערי, כמעט כלום. לא מלמדים בפועל התנהגות בטיחותית ספציפית; זה עובר מאמן-למאמן, ממועדון-למועדון. אגב, אני כמאמן תמיד אומר לרוכבים – 'פה זה לא חו"ל' (אין תרבות של סבלנות בכביש והערכה לרוכבי האופניים. ג.ח) חייבים להיצמד לימין, ולתת לרכבים לעבור. בד"כ במצבים האלה, אני מקבל צפצוף קצר מרכב הליווי, מביט אחורה ורואה הצטברות רכבים מאחוריו, ומייד דואג לייצר מעבר בטוח לרכבים שמאחור.
"אבל פה לא זו בכלל לא הייתה הסיטואציה. המשאית פשוט עקפה לצד שמאל של הכביש, ואני אומר לעצמי 'אלוהים ישמור'. לא חשבתי בכלל על האופנועים – כי זה לוקח זמן עד שהוא עוקף אותנו. וכשהוא עקף זה גם היה בסיבוב והוא מסתיר לנו את ההמשך אחרי הסיבוב שמאלה כך שאנחנו לא רואים קדימה יותר. ואז פתאום מישהו צועק, אני מרים ראש ורואה את האופנועים מגיעים אלינו. תכל'ס, האופנוע שהגיע מולנו – כל הכבוד לו. הוא הצליח לבלום".

מאמן קבוצת האופניים:
"זה מלחיץ מאוד. אני בוחר מסלולים בדרום בכבישים כמעט ריקים, משחרר רק באזורים עם שוליים רחבים, ובכל זאת: שבת בבוקר, ואתה לא מצפה למשאית כזו. לצערי אחרי כל אירוע בטיחות בכביש אנחנו כענף בבעיה. יש רוכבים רבים שחוששים לרכוב, לא מעוניינים לרכוב בחלק מהכבישים. יש גם בעיה משמעותית באזור נס הרים"
ברשתות אורמים שהכביש הזה הוא צר ואין כל כך מקום לרוכבים. מה הסיבה שדווקא שם?
"התגובות של האנשים בפייסבוק מעציבות. אנשים מגיבים וטוענים טענות מבלי לדעת את העובדות בסגנון 'כולם אשמים' זה לא נכון! אנשים בפייסבוק כתבו ש‘הקבוצה החליטה לעצור במקום’, כאילו עמדנו כמו קונוסים, אבל זו הייתה תגובה לאופנוע שהופיע לנו פתאום מול הפנים בנתיב ימין כשנתיב שמאל חסום על ידי המשאית.
"בתשובות, רואים שהמגיבים לא מבינים שקודם החלה העקיפה של המשאית, רק אז הייתה תגובה של האופנוענים לסיכון שהופיע מהסיבוב לפתע פתאום מולם, ורק אז כשרוכבי האופניים ראו את האופנוע מולם, הם עצרו.
"גם האשמת האופנוען ברגע האירוע אינה ראויה: היה ברור שהוא בורח מהמשאית שבאה בהפתעה מולו והוא הספיק לעצור. כנראה שבכל זאת מדובר פה על רוכב אחראי. אם היה שם איזה רוכב מופרע שהולך על הקצה-קצה, הוא לא היה מספיק לבלום ופשוט מוריד אותנו".

הרוכבים שניצלו חייהם:
"המשאית פשוט עקפה לצד שמאל של הכביש, ואני אומר לעצמי 'אלוהים ישמור'. לא חשבתי בכלל על האופנועים – כי זה לוקח זמן עד שהוא עוקף אותנו. וכשהוא עקף זה גם היה בסיבוב והוא מסתיר לנו את ההמשך אחרי הסיבוב שמאלה כך שאנחנו לא רואים קדימה יותר"
מה לקחת מהאירוע לפעם הבאה?
"יש לי הרבה מסקנות מהאירוע. קודם כל, ייתכן שלא נחזור לאותו כביש; אם כן, רק בקבוצות קטנות או בעלייה מכיוון נס הרים שיש בה יותר שוליים ויותר אפשרויות לעבור את הרוכבים. לא בגלל שאני חושב שאנחנו לא בסדר, אלא פשוט אנסה להתאים את התנהלות הקבוצה לסיטואציה הכי גרועה שיש, כמו שכמעט הייתה. בנוסף יש בעיות עם תחזוקת הכביש שנהגי הרכבים לא רואים אבל משפיעות על נתיב רוכבי האופניים. כמו כן אשקול לצמצם שימוש ברכב ליווי במקומות צרים; הוא עלול להיות יותר מכשול מתועלת אם הנהג לא יודע לשחרר לחץ. מה שבטוח: להאשים את כל העולם זה לא יעזור לנו".
הריאיון עם מאמן קבוצת קבוצת NCC ליאור ביטון אצל גיא חלמיש חושף עד כמה רוכבי הכביש מצויים בין פטיש המשאיות והרכבים לסדן האופנועים – ולמעשה בין תרבות נהיגה מסוכנת וחסרת אחריות, למודעות בטיחותית חלקית. ליאור ביטון מבקש לשנות גישה משני הצדדים: מצדו הוא מקפיד על רכיבה בטיחותית בקבוצה, והוא מקווה לפגוש נהגים סבלניים יותר. עד שזה יקרה, האחריות הכבדה על מאמנים לבחור מסלול בטוח ולעמוד על כללי פלטון הדוקים חשובה מתמיד.
חגיגה של סכנות
זהו לא הסיפור הראשון. לפני כ-5 שנים רוכב אופנוע נהרג בתאונה ליד נס הרים. הסיבה לכך הייתה שבמהלך נסיעה של ארבעה אופנועים בשיירה על כביש 386 בסמוך לנס הרים, סטה אחד מהם לנתיב הנגדי מסיבה שאינה ברורה והתנגש במכונית פרטית. רוכב אופנוע נהרג במקום ונהג הרכב נפצעו קל-בינוני. מחקירה ראשונית שבוצעה דאז עלה כי במהלך נסיעה של ארבעה אופנועים בשיירה על כביש 386 בסמוך לנס הרים, סטה אחד מהם לנתיב הנגדי מסיבה שאינה ברורה. רכב פרטי שנסע שם פגע באחד מרוכבי האופנוע ורוכב נוסף החליק ונפגע.
פרמדיק מד"א חגי וינגוש סיפר כי שני רוכבי אופנוע היו שרועים על הכביש במרחק של כעשרה מטרים זה מזה: "גבר כבן 25 סבל מחבלת ראש קשה. יחד עם רופא שהזדמן למקום ביצענו כמה בדיקות רפואיות אבל הוא היה ללא סימני חיים ולא נותר לנו אלא לקבוע את מותו. רוכב האופנוע השני כבן 27 שנפצע בגפיים טופל בשטח ופונה בניידת טיפול נמרץ לבית החולים הדסה עין כרם הסמוך יחד עם נהג הרכב הפרטי שנפצע באורח קל".
מנתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים עולה כי מתחילת השנה נהרגו בדרכים 357 בני אדם לעומת 371 בתקופה המקבילה אשתקד. השנה נהרגו 62 רוכבי אופנועים, לעומת 43 רוכבים בתקופה המקבילה אשתקד (עלייה של 42%). מתחילת חודש דצמבר נהרגו 14 בני אדם.