
ז'וסלין אמסלם (58) היא מהגננות הוותיקות והמיתולוגיות בבית שמש, שבמשך 35 שנים חינכה דורות של הורים וילדים, וגם היום מגדלת ומחנכת את ילדיהם. בריאיון חגיגי לקראת הסוכות היא משתפת על המסע שעברה – מהחלום להיות אחות בבית החולים ועד להיותה גננת שמגדלת ומחנכת את דור העתיד.
ז'וסלין עובדת בגן ערמונים חמ"ד בעיר כבר 29 שנים. היא אמא לשלוש בנות מהממות – טל, גל ויובל ונשואה לאבי. השבוע ולראשונה היא מספרת לעיתון "שוס הדרך" מה הביא אותה לעולם החינוך, "הגעתי לתחום ממש במקרה. תמיד רציתי להיות אחות בבית חולים. את שירות הלאומי שלי עשיתי בבית חולים 'הדסה' ובבית חולים 'השיקומי באלין'. התאהבתי בעבודה זו אך לבסוף כשהגיע הזמן ללכת ללימודים ובהמלצת הוריי החלטתי ללכת ללמוד הוראה והתאהבתי.

"הרב משה צבי נריה כתב 'לכל מחנך צריך שיהיו שתי אהבות ושלוש אמונות. אהבה לחניכים ואהבה למקצוע, אמונה בכוחותיו כמחנך, אמונה בערכים שמבקש להקנות לחניכיו ואמונה כי יספגו את מה שמשקיע בהם'. אני מרגישה שהציטוט שלו משקף בצורה הטובה ביותר את הסיבה שלי ללכת לתחום החינוך", אמרה ז'וסלין.
משפחות החללים בני עירנו בטקס הכנסת ספר תורה בגן לעילוי נשמת יקיריהם

על תחום החינוך:
"הגעתי לתחום ממש במקרה. תמיד רציתי להיות אחות בבית חולים. את שירות הלאומי שלי עשיתי בבית חולים 'הדסה' ובבית חולים 'השיקומי באלין'. התאהבתי בעבודה זו אך לבסוף כשהגיע הזמן ללכת ללימודים ובהמלצת הוריי החלטתי ללכת ללמוד הוראה והתאהבתי"
האם היה משהו ספציפי שאהבת בתחום?
"כן. את השליחות, הקרבה האנושית והסיפוק היומיומי. אהבתי מאוד את הילדים הצעירים והמתוקים שזו השנה הראשונה שלהם. היכולת לעצב את התקופה הראשונה בחייהם הייתה עבורי זכות".
לאורך כל שנות חייה של ז'וסלין כגננת היא התחתנה, הביאה ילדים וממש גדלה והתפתחה מכל הבחינות. וההתפתחות הזו קרתה במקביל והייתה מאתגרת ומתגמלת עבורה. "כשסיימתי את לימודי התואר הראשון בחינוך – התחתנתי ונולדו לי שלוש בנות. במקביל התחלתי לעבוד בגן והיו לי לא מעט אתגרים: הקמת משפחה ופיתוח עבודה עם שליחות. חשוב לי להגיד שמשפחתי תמכה בי לאורך כל שנות עבודתי בגן גם כשיצאתי ללימודים. משפחתי היא חלק בלתי נפרד מהעיצוב הסביבה החינוכית בגן שלנו בכל המשתמע מכך".
האם הילדים שלך גם למדו אצלך?
"בנותיי ונכדיי לא למדו אצלי. אני חושבת שחשובה ההפרדה בין העבודה למשפחה".
כשז'וסלין החלה את דרכה בעולם החינוך, היו לה חשובים ערכים מסוימים. וגם היום בעודה גננת היא משמרת את הערכים ודרכי ההתנהגות שייחודיים רק לה. בשבילה הטמעת הערכים ודרכי ההתנהגות בכל ילד הם שליחות בפני עצמה. "חשוב לי להגיע לכל ילד, להכיר אותו, להאמין בו ולהדריך אותו", אמרה בהתרגשות ז'וסלין. "הדרך הזו עוזרת לו להכיר בעצמו וביכולותיו אשר יהוו אבני דרך להצלחותיו. בנוסף חשוב לי ליצור בגן סביבה מקבלת, מאפשרת ובטוחה לכל ילד המגיע בשעריו. וגם חשוב לי שהילד ימצא את מקומו בתוך קבוצת הילדים, יביא את יכולותיו לידי ביטוי ויסמוך על הצוות שיעניקו לו את הביטחון והמוגנות לו הוא זקוק".

הילד במרכז:
"חשוב לי להגיע לכל ילד, להכיר אותו, להאמין בו ולהדריך אותו", אמרה בהתרגשות ז'וסלין. "הדרך הזו עוזרת לו להכיר בעצמו וביכולותיו אשר יהוו אבני דרך להצלחותיו. בנוסף חשוב לי ליצור בגן סביבה מקבלת, מאפשרת ובטוחה לכל ילד המגיע בשעריו"
מה עוד מיוחד בגן שלך?
"אנחנו מעניקים יחס אישי לכל ילד, בשאיפה לתמוך בקיים ולפתח את הפוטנציאל הטמון בו לפי תחומי ההתפתחות השונים אצל הילד. מגיעים אלינו ילדים מכל מגוון קשת האוכלוסייה באזור, הגן קולט עלייה של ילדים יוצאי קהילה אתיופיה, אוכלוסייה דוברי רוסית בלבד וישנם אפילו ילדים לא מהמגזר היהודי. מגוון זה אומנם מצריך ומחייב אותנו התייחסות לצורכי הקהילות השונות ומצד שני כולנו נתרמים מהייחוד של כל קהילה וקהילה.
"בגן אנחנו שמים דגש להכיר כל ילד והורה, לזהות חזקות לצד חולשות, להעצים ולקדם כל אחד לפי צרכיו. ההורים הינם חלק בלתי נפרד מהתהליך שעובר ילדם וישנו שיתוף פעולה המושתת על אמון הדדי בין הצוות להורים. צוות הגן והילדים לומדים להיות סובלניים ואכפתיים כלפי חברת הילדים בגן. הגן שלנו נותן לילד את התנאים המתאימים המלמדים אותו להיות ילד חושב ולומד עצמאי".

"בגן אנחנו שמים דגש להכיר כל ילד והורה, לזהות חזקות לצד חולשות, להעצים ולקדם כל אחד לפי צרכיו. ההורים הינם חלק בלתי נפרד מהתהליך שעובר ילדם וישנו שיתוף פעולה המושתת על אמון הדדי בין הצוות להורים. צוות הגן והילדים לומדים להיות סובלניים ואכפתיים כלפי חברת הילדים בגן. הגן שלנו נותן לילד את התנאים המתאימים המלמדים אותו להיות ילד חושב ולומד עצמאי"
מה ה-אני מאמין שלך בגן?
"אני חושבת שכל ילד הוא שונה, יחיד ומיוחד ולכן עליו לקבל התייחסות התואמת לצרכיו ורצונותיו מתוך כבוד אליו. על ידי חום, אהבה, שמחה ויצירת סביבה תומכת ומקבלת. התפיסה בהלימה עם יעדי החמ"ד אשר חושפת ומנסה להוביל את הילד לעצמאות, ערכיות ואכפתיות כפי שמופיעה בחזון החמ"ד: בן אדם לעצמו, לאלוקיו, זולתו, עמו וארצו.
"מבחינה רגשית, הגן שלנו ייטע בילד תחושת בטחון ויעניק לו חום וחיבה. מבחינה קוגניטיבית (-שכלית), הגן שלנו יפתח את היכולות של הילד, יציב לו אתגרים ויעזור לו להגיע אליהם. הפעילויות השונות יותאמו ליכולות הילד ולשלב ההתפתחותי בו הוא נמצא. מבחינה חברתית, הגן שלנו יהיה עבור הילד מעבדה לפיתוח ולהתנסות בקשרים חברתיים ראשוניים. צוות הגן יעזור לילד להבחין בין המרחב שלו למרחב הכללי, בו נמצאים אנשים נוספים בעלי צרכים ורצונות שונים משלו. צוות הגן מסייע לילד ללמוד איך להתייחס לזולת, איך לשחק עם חבר, איך לפעול ביחד ולחוד- כל זאת תוך הקניית ערכים של כבוד וסובלנות לזולת. מבחינה מוטורית, יושם דגש על פיתוח המוטוריקה הגסה והעדינה של הילד ומבחינה שפתית הגן שלנו יעשיר את שפתו של הילד על ידי מתן דוגמה אישית, על ידי מתן תשומת לב מרכזית להקשבה לסיפור ולהתייחסות לספר, על ידי חשיפת הילד לפעילויות אוריינות שונות ומגוונות.

הייחודיות בגן שלה:
"אני חושבת שכל ילד הוא שונה, יחיד ומיוחד ולכן עליו לקבל התייחסות התואמת לצרכיו ורצונותיו מתוך כבוד אליו. על ידי חום, אהבה, שמחה ויצירת סביבה תומכת ומקבלת. התפיסה בהלימה עם יעדי החמ"ד אשר חושפת ומנסה להוביל את הילד לעצמאות, ערכיות ואכפתיות כפי שמופיעה בחזון החמ"ד: בן אדם לעצמו, לאלוקיו, זולתו, עמו וארצו"
"כדי לחזק ולפתח בצורה נכונה את תחומי ההתפתחות השונים של הילד, אני מאמינה שכאשר הילד מרגיש שרוכשים בו אמון ורוצים בקרבתו הוא רוכש את האמון בצוות ועל ידי כך ירגיש אהוב בטוח ומוגן בסובב אותו, דבר החשוב ביותר להתפתחותו. אני מאמינה כי הילד בגן הלומד בסביבה תומכת ובאווירה נעימה, רגועה, ומחזקת לומד לקבל את עצמו ואת זולתו".
גננת לדורי דורות
הגננת ז'וסלין עובדת בתחום החינוך כאמור 35 שנה. ותחת חינוכה עברו המון ילדים שהיום הם אבות ואימהות. את חלקם היא פוגשת ביומיום ומלבד שיחה היסטורית ונעימה, היא מקיימת איתם שיחות על הילדים שלהם. שנמצאים כמובן בגן שלה. "זה מאוד מאוד מרגש. היום אני גננת לילדים שההורים שלהם היו אצלי בגן. אני מתרגשת כל פעם מחדש לראות אותם בכל בוקר בגן".
מה הם אומרים לך?
"לפעמים הם מזכירים לי על כל מיני מסיבות שחגגנו או פעיליות משמעותיות שהיינו עושים בגן".
את שמחה לראות איך הם התחילו ולאן הם הגיעו היום?
"אני שמחה לראות איך כל אחד פרח ובחר בדרך שמתאימה לו. הרבה ילדים שהיו אצלי הם היום עורכי דין, מהנדסים, עובדים בתחום הקוסמטיקה וכמובן בתחום ההוראה. זה מחמם מאוד את הלב".
האם משמח/מרגש אותך שהם רוצים שחינוך ילדיהם יהיה כמו החינוך שלהם?
"זה לגמרי מחמיא שהם בוחרים לרשום את ילדהם אצלנו בגן".
אילו ילדים את זוכרת שחינכת בגן והיום הם אנשים בוגרים?
"אני זוכרת את כל הילדים שהיו אצלי בגן מאז שהתחלתי לעבוד בשנת 1988 ואפילו זוכרת את השמות שלהם. הרבה פעמים אני מוזמנת לחתונות, לבר מצוות של הילדים שהיו אצלי בגן".

"אני שמחה לראות איך כל אחד פרח ובחר בדרך שמתאימה לו. הרבה ילדים שהיו אצלי הם היום עורכי דין, מהנדסים, עובדים בתחום הקוסמטיקה וכמובן בתחום ההוראה. זה מחמם מאוד את הלב"
את בעצם גננת לדורי דורות – את מתכננת להישאר בתחום עד לפנסיה?
"כמובן. אבל זה ממש לא רחוק, בע"ה אני מתכוונת לפרוש בסוף שנה זו".
איפה נמצא אותך בעוד 5 שנים מהיום?
"בעוד חמש שנים אהנה עם משפחתי, והאהבות שלי נכדיי".

על ילדי הגן:
"אני זוכרת את כל הילדים שהיו אצלי בגן מאז שהתחלתי לעבוד בשנת 1988 ואפילו זוכרת את השמות שלהם. הרבה פעמים אני מוזמנת לחתונות, לבר מצוות של הילדים שהיו אצלי בגן"
האם את מתעסקת בתחומי חינוך נוספים?
"בכובעי השני אני גננת מובילה בלב העיר ובגבעת שרת. התפקיד כולל הובלת מפגשי אשכול הגנים – תכנון והובלה של הפיתוח המקצועי לגננות ושל הנושאים השנתיים של האשכול. בנוסף תמיכה וליווי מקצועי של הגננות באשכול – תמיכה בפן האישי והרגשי של הגננות וכתובת להתייעצות מקצועית. וקישור בין הגננות לפיקוח ולרשות – שותפות בצוות של הפיקוח ושל הרשות, העברת מסרים מהפיקוח ומהרשות לגננות והיזון חוזר מהגננות לפיקוח ולרשות".
וואו. את ממש עושה המון. שמעתי לאחרונה שזכית בתעודות הערכה! איך הרגשת?
"נכון. הגן שלנו ואני מדגישה הגן שלנו כי זה משולש המורכב מצוות גן המדהים שיש לי הגננת המשלימה שלי כיום תמר לויטין, הסייעות יפה דיין, מור כהן, אתי עטר ודינה עמר שהייתה הסייעת שלנו הרבה שנים ופרשה השנה. הורים וכמובן הילדים. כמנהלת הגן אני שמה לי לדגש ליצור בין אנשי הצוות הרגשה של שותפים פעילים בנעשה בגן. אני מאמינה שהתייחסות בכבוד בין אנשי צוות הגן ובין הצוות לבאים בשערי הגן- ילדים, הורים וכו' הינם בסיס לחינוך איכותי אמיתי. זכינו בשתי תעודות הערכה של מחוז ירושלים. האחת – בתעודת הערכה בנושא: 'קידום החינוך החברתי-ערכי' והשנייה – בנושא ה'הכלה והשתלבות' הכלה בגן ערמונים – 'מקום לכל אחד'".
אנחנו נמצאים בחודש הרחמים והסליחות, ובכלל חודש מלא בחגים. ממי היית רוצה לבקש סליחה ומה היית רוצה לאחל לתושבים?
"כמובן שאם פגעתי במשהו בלי כוונה מבקשת סליחה ומחילה. ולגבי החגים – אני מברכת את כל תושבי העיר בשנה טובה, שנה של סבלנות והבנה, שנה שתתאפיין בלכידות, אחדות ושלום. שנה שנסתכל על הכל דרך משקפיים ורודים שישמרו על בריאותנו ובעיקר זו של ילדינו. שנה שתגשים כל תפילה ומשאלה טובה. והכי חשוב – שכל החטופים יחזרו לשלום וכל חיילנו יחזרו לשלום בריאים בגופם ובנפשם".