סקר שנערך על ידי מכון המחקר והסקרים KANTAR בבעלותו של דודי חסיד, קובע כי ראשת העירייה, ד"ר עליזה בלוך, מובילה בפער על שני המתמודדים שמולה. בקרב בעלי הדעה שנסקרו, זוכה בלוך לתמיכה של 48% מתושבי העיר, לעומת מועמד ש"ס משה אבוטבול שזוכה ל-28%, ומועמד דגל התורה שמואל גרינברג שנותר עם 24% תמיכה בלבד מקרב תושבי העיר.
הסקר נערך בחודש ינואר האחרון ולמעשה הסקר הראשון שמתפרסם מאז הכריזה אגודת ישראל על תמיכתה במשה אבוטבול. מהנתונים שפורסמו נראה כי למרות שבלוך לא זכתה לתמיכת המפלגות החרדיות, היא עדיין זוכה לפופולריות רבה בקרב תושבי העיר ועתידה לנצח בבחירות כבר בסיבוב הראשון.
17% חרדים יצביעו לה
הסקר מציג נתון מעניין. לפיו 17% מהחרדים בעיר יצביעו לבלוך. בציבור הדתי המספרים של בלוך כבר מזנקים ל-70 אחוזי תמיכה, ובציבור החילוני-מסורתי מגיעה ראשת העירייה המכהנת ל-76%. פילוח נוסף ומסקרן שעלה בסקר הוא החלוקה לשכונות.
בשכונת רמה ד' החדשה מוביל משה אבוטבול עם 34 אחוז תמיכה, ראשת העירייה המכהנת זוכה ל-28 אחוז מקולות תושבי השכונה, ושמואל גרינברג ל-20 אחוז בלבד. בשכונת רמה ג' הליטאית מוביל גרינברג עם 53 אחוז תמיכה, אבוטבול עם 19 אחוז ובלוך אחרונה עם 11 אחוז בלבד. בשכונת רמה א' הכוללת ציבור אנגלוסקסי ודתי לאומי, מובילה בלוך עם 36 אחוז, אחריה אבוטבול עם 27 אחוז וגרינברג עם 20 אחוז תמיכה בלבד.
"הסקר מציג נתון מעניין. לפיו 17% מהחרדים בעיר יצביעו לבלוך. בציבור הדתי המספרים של בלוך כבר מזנקים ל-70 אחוזי תמיכה, ובציבור החילוני-מסורתי מגיעה ראשת העירייה המכהנת ל-76%. פילוח נוסף ומסקרן שעלה בסקר הוא החלוקה לשכונות"
מבין הנסקרים שנערכו עולה כי 33 אחוזים מהם לא הצביעו בבחירות האחרונות. זאת מכיוון שלא הייתה להם זכות הצבעה בבית שמש. דבר המעיד על שיעור תושבים חדשים גבוה בעיר, נתון שתואם את הערכת כל המפלגות. למרות אחוז התושבים החרדים הגבוה שהצטרפו לבית שמש בחמש השנים האחרונות, עדיין מובילה בלוך על פני שני המועמדים שמולה, מה שמעיד על אמון גבוה לו היא זוכה מהתושבים גם לאחר קדנציה רוויה עליות ומורדות מול חלק מהמפלגות החרדיות.
בחירות בזמן מלחמה
איך תראה מערכת הבחירות בזמן הלחימה בעזה? ומי לבסוף ינצח את הקרב – גרינברג, אבוטבול או בלוך? קיום מערכת בחירות באמצע המלחמה אינה דבר קל. אך ככל שהימים חולפים ומועד הבחירות מתקרב, הפוליטיקאים מבינים שאין מנוס. צריך להיערך, לייצר קמפיין ולהתחיל להניע גלגלים לקראת ה-27 לפברואר.
הקרב בין המועמדים לא פשוט. מי תומך במי? ומי לא מביע תמיכה בכלל? בשבועות האחרונים הודיעה חסידות ויז'ניץ על התמיכה שלה ברב משה אבוטבול, המועמד הספרדי. תמיכה נוספת הגיעה גם מתוך אגודת ישראל, המתמודדים תחת שם המפלגה החסידית למועצת העיר בית שמש, שאמורים לחתום רשמית על תמיכה במועמדותו של משה אבוטבול, נציג סיעת ש"ס, לראשות העיר בית שמש. רגע לפני החתימה, דלפו נתונים דרמטיים מתוך מטה הקהילות של אגודת ישראל, המלמדים על יחסי הכוחות בתוך הציבור החסידי בעיר, ומוכיחים עובדתית, האם התמיכה של חסידיות גור וויז'ניץ, יחד עם קהילות חסידיות נוספות, תעזור למשה אבוטבול לנצח בקרב המשולש לראשות העיר בית שמש, מול שמואל גרינברג ועליזה בלוך? או שלא?
"מבין הנסקרים שנערכו עולה כי 33 אחוזים מהם לא הצביעו בבחירות האחרונות. זאת מכיוון שלא הייתה להם זכות הצבעה בבית שמש. דבר המעיד על שיעור תושבים חדשים גבוה בעיר, נתון שתואם את הערכת כל המפלגות. למרות אחוז התושבים החרדים הגבוה שהצטרפו לבית שמש בחמש השנים האחרונות, עדיין מובילה בלוך על פני שני המועמדים שמולה"
במערכות הבחירות הארציות האחרונות, במטרה למקסם את מספר הקולות שלהם, אגודת ישראל הקימה את מטה הקהילות עם פילוח מדויק של מספר המצביעים שיש לכל חסידות בכל עיר. אגודת ישראל מחולקת לסיעות הבאות: חסידות גור – הסיעה המרכזית; חסידות בעלזא – מחזיקי הדת; חסידות ויז'ניץ – הסיעה המאוחדת; כל שאר הקהילות החסידיות מאוגדות תחת שלומי אמונים. עם זאת, יש קהילות חסידיות המזוהות עם הסיעה המרכזית.
הפילוח שהודלף, הוא ממערכת הבחירות לכנסת ה-25 שנערכה לפני כשנה וחצי. מאז, הקהילות החרדיות, ובכללם הקהילות החסידיות בעיר בית שמש רשמו זינוק משמעותי, אך באזורי האכלוס החדשים אין הרבה חסידי גור אלא בעיקר מקהילות המזוהות עם בעלזא או שלומי אמונים, הרמות החדשות בעיר – רמה ד׳ ורמה ה׳, הן כמעט ללא נוכחות של חסידות גור.
אם נרד לנתונים יותר מדויקים ונבחן את הקהילות המזוהות עם חסידות גור, אודותיהן נטען לאחרונה, כי יש סחף בתוך אגודת ישראל לטובת משה אבוטבול, מה שאמור לפי הנטען להביא לו את הניצחון, נגלה כי מדובר בקהילות כמו: ספינקא עם 6 בז"בים, ויז'ניץ מרכז עם 45 קולות, דז'יקוב – הגדולה מבין אותם קהילות, עם 218 קולות, וקוידינוב עם 12 בזב"ים.
וכאשר נסתכל על מערכת הבחירות הקודמת, אז העיר הייתה קטנה הרבה יותר, עליזה בלוך קיבלה 22 אלף קולות. מאז, הייתה הגירה שלילית של אוכלוסייה לא חרדית מהעיר בית שמש, אך הקבוצות החרדיות המודרניות שתמכו בה – גדלו. ההערכה היא כי היא נשארה עם בנק קולות של 22 אלף קולות בז"בים, כאשר העוזבים והמודרניים מקזזים זה את זה.
במקרה ומפלגת הליכוד תודיע על תמיכה במועמדותו של משה אבוטבול, ההערכה היא כי עליזה בלוך תפסיד כאלף קולות לטובתו. רבים מהחילונים בעיר יודעים כי מדובר בהזדמנות אחרונה שלהם לראשות העיר, ולכן לא יתמכו באבוטבול, למרות החלטת מפלגתם.
"במקרה ומפלגת הליכוד תודיע על תמיכה במועמדותו של משה אבוטבול, ההערכה היא כי עליזה בלוך תפסיד כאלף קולות לטובתו. רבים מהחילונים בעיר יודעים כי מדובר בהזדמנות אחרונה שלהם לראשות העיר, ולכן לא יתמכו באבוטבול, למרות החלטת מפלגתם"
אך עד כה מפלגת הליכוד לא הודיעה על תמיכה באף מועמד וכן גם מפלגתה של רינה הולנדר.
לפי הנתונים, ובמידה ואחוז ההצבעה יהיה נמוך בקרב החילונים והדתיים הלאומיים, המועמד שמואל גרינברג יוכל לקחת את הסיבוב הראשון. ואם יתקיים סיבוב שני, נתוני הסקר וכן הנתונים הכלליים מהבחירות האחרונים מציגים כי גרינברג ובלוך יתמודדו ראש בראש לניצחון.
מה יקרה במקרה של התלכדות חרדית סביב המועמד החרדי? הוא ינצח בקלות. עם זאת, ייתכן ויהיו סיעות חרדיות שיעדיפו לתמוך בבלוך ולא במועמד חרדי.
מה לגבי מועמדותו של הרב משה אבוטבול? לפי הנתונים שהגיעו לידי "כיכר השבת" גם במקרה וכל מצביעי הליכוד בעיר יצביעו עבורו והוא יהיה זה שיעלה לסיבוב שני מול גרינברג, עדיין, האנגלו-סכסיים והציבור הדתי לאומי, הזוכרים לא-לטובה במיוחד את תקופתו של אבוטבול לראשות העיר, ככל הנראה לא יצביעו עבורו אלא יתמכו בגרינברג לכאורה.
חשוב לציין כי הנתונים הם מדויקים והודלפו ממחשבי המפלגות, אך בכל מקרה יכול להיות זליגת קולות משני המועמדים החרדיים, שכן תושבי העיר הוכיחו שלמרות קריאות הרבנים, הם מעדיפים לבחור ראש עירייה שיעשה טוב להם ולעיר.